DBT (Dialektisk beteendeterapi)

Dialektisk beteendeterapi är en form av kognitiv beteendeterapi som syftar till att minska självskadande beteende hos personer med emotionellt instabil personlighetsstörning (tidigare borderline personlighetsstörning).

DBT ger hjälp att hantera vardagen

DBT syftar primärt till att minska självskadebeteenden men även andra beteenden som stör eller försvårar behandlingen och som allvarligt påverkar livskvaliteten. På längre sikt är syftet att lära sig att hitta en inre emotionell balans, hantera sin vardag på ett bättre sätt och få en meningsfull tillvaro.

DBT bedrivs både i grupp och individuellt. Den gruppbaserade färdighetsträningen syftar till att lära sig hantera och stå ut med svåra känslor utan att ta till destruktiva beteenden. Man tränar medveten närvaro, sociala färdigheter, känsloreglering och att stå ut i kris. I den individuella terapin arbetar man med det som för tillfället utgör det största problemet i personens liv, exempelvis självskadebeteende. I takt med att personen blir mer emotionellt stabil kan livshändelser, särskilt av traumakaraktär, bearbetas och man börjar jobba mot personens individuella mål.

Källa: Socialstyrelsen


AKK (Alternativ och Kompletterande Kommunikation)

Alternativ och kompletterande kommunikation, ersätter eller kompletterar talat språk.

DBT (Dialektisk beteendeterapi)

Dialektisk beteendeterapi är en form av kognitiv beteendeterapi som syftar till att minska självskadande beteende hos personer med emotionellt instabil personlighetsstörning.

Djur i omsorgen

Djur kan vara en källa till bättre hälsa, glädje och ökad livskvalitet. Flera av Nytidas verksamheter har hundar som arbetar tillsammans med sina förare. Alla hundar och förare har genomgått utbildning.

Jobbtrappan, en hjälp ut i arbetslivet

Ett antal av våra dagliga verskamheter arbetar enligt Supported employement, en metod för att ge stöd till dig som vill ut i arbete. Vi kallar det Jobbrrappan.

KASAM-teorin

KASAM står för känsla av sammanhang. Känslan av sammanhang avgör hur en person klarar av att hantera stress och hur man mår.

Kliv ut – ett arbetssätt för att nå hemmasittare och bryta isolering

Kliv ut är ett arbetssätt i några av våra dagliga verksamheter för att nå personer som är ofrivilligt isolerade, ibland kallade hemmasittare.

Lågaffektivt bemötande

Ett lågaffektivt bemötande är en icke-konfronterande metod som tillämpas i situationer där ett utmanande beteende dyker upp.

Motiverande Samtal MI

Motiverande samtal är en metod och ett förhållningssätt som används för att underlätta förändringsprocesser.

Pedagogik i Nytidas skolor

I Nytidas skolor används används tydliggörande pedagogik , Nytidas ramverk för pedagogik samt andra metoder utifrån elevernas behov.

Samverkan LSS-boende och öppenvård

Nytida erbjuder LSS-boenden som samverkar med vår öppenvård.

Steg för steg

Steg för steg är en strukturerad modell för beteendeförändring byggd på delaktighet, transparens och mätbarhet som används på majoriteten av våra HVB för barn och unga.

Tolvstegsbehandling

Några av Nytidas verksamheter bedriver Tolvstegsbehandling som bygger på Anonyma alkoholisters (AA) studieprogram.

Tydliggörande pedagogik

Tydliggörande pedagogik är ett sätt att skapa en förutsägbar, tydligt och strukturerad vardag.
Lyssna