Vill du bli familjehem hos Nytida?
Du som är nyfiken, engagerad och tålmodig kan göra skillnad. Har ni plats för en till vid middagsbordet och överseende med lite stök till förmån för samtal och kvalitetstid tillsammans? Då kan familjehem vara något för er!
Nytida jobbar på uppdrag av socialtjänsten i landets kommuner. Våra familjehem finns från Halland till Jämtland. Alla barn har rätt till trygga vuxna och vi söker därför fler familjehem. Vi erbjuder handledning, utbildning samt ekonomisk ersättning för din insats.
Alltid på Nytida
- Kompetenta och engagerade familjehemskonsulenter.
- Noggrann matchningsprocess för att säkerställa placeringen både för familjehemmet och den placerade.
- Anpassade utbildningar till familjehemmet.
Bli familjehem!
Fyll i vårt formulär så återkommer vi till dig.
Vilka har behov av placering i ett familjehem eller jourhem?
Vi tar emot barn, ungdomar och vuxna. Som familjehemsförälder behöver man ibland vara hemma på heltid. Anledningen till behovet av en familjehemsplacering varierar. Vi tar bland annat emot barn, unga eller vuxna som har särskilda behov utifrån neuropsykiatriska diagnoser (exempelvis ADHD, ADD, autismspektrumtillstånd), intellektuell funktionsnedsättning, psykisk ohälsa, eller utifrån behov av skydd. Även omsorgsbrist kan vara en orsak till placering i ett familjehem.
Vilka barn behöver ett familjehem?
Vår önskan är att våra familjehem ska spegla de olika familjestrukturer som finns i samhället, där familjer lever i olika sammansättningar och har varierande boendeformer.
Vad som krävs när du vill bli familjehem är att du har:
- En trygg och stabil livssituation.
- En god fysisk och psykisk hälsa.
- Tid och engagemang.
- Ett eget rum till den placerade.
- En stabil ekonomi.
- Kunskap att tala och förstå svenska obehindrat.
Vårt samarbete startar med att en av våra familjehemskonsulenter besöker den familj som är intresserad av att bli familjehem, vid detta möte finns god tid för frågor och information. Om vi därefter är överens att vi vill gå vidare så sammanställs en så kallad familjehemsutredning som innefattar ett flertal hembesök, registerkontroller, referenstagning samt en djupintervju.
Har du frågor om att vara familjehem?
Kontakta oss gärna!
Malena Hedlund
Verksamhetschef
073-701 81 21
malena.hedlund@nytida.se
Växel
060-17 04 24
Som familjehem ingår du i ett team
Teamet består av familjehemmet samt familjehemskonsulenten. Konsulenten gör hembesök för att ge råd, stöd och handledning och finns tillgänglig per telefon dygnet runt, årets alla dagar. Familjehemskonsulenten har den samordnande funktionen för insatser kring den placerade och har kontinuerlig kontakt med uppdragsgivare. Familjehemmet ges därmed möjlighet att fokusera på omsorgen för den placerade.
Som familjehem blir ni årligen inbjudna till utbildningsdagar där vi tar upp ämnen som berör er som familjehem. Ni får då också möjlighet att träffa andra familjehemsföräldrar som bor och verkar i samma geografiska område som er.
Det här erbjuder vi dig
- Ekonomisk ersättning.
- Hembesök av konsulent för handledning och råd.
- Jour – du når våra konsulenter dygnet runt alla dagar under året.
- Du ingår i ett nätverk av andra familjer som träffas regelbundet för att utbyta erfarenheter och få handledning i grupp.
- En noggrann matchning så att både familjen och den placerade ska fungera bra tillsammans.
- Kompetensutveckling via LÄRA, vår egen utbildningsorganisation. Läs mer om vår kompetenstrappa här.
- Konsulenter som hanterar alla externa kontakter exempelvis med socialtjänsten, och vid överenskommelse även andra externa kontakter och biologisk familj.
- En möjlighet att göra skillnad.
Röster från våra familjehem
Kompetenstrappan för våra familjehem
Som familjehem hos Nytida erbjuds du kompetenshöjande insatser. Allt för att stötta dig och säkerställa en god placering.
1. Ett hem att växa i
En grundutbildning framtagen av Socialstyrelsen som syftar att ge familjehemmet förutsättningar och stöd för att ge barnet eller ungdomen en trygg och säker vård och placering. Utbildningen bygger på:
- Den lagstiftning som reglerar familjehemsvården
- Bästa tillgängliga kunskap från forskning om vad man behöver veta och göra för att kunna möta barns behov och samarbeta med andra berörda
- Erfarenheter från praktiken
2. Digitala utbildningar
Via vår utbildningsorganisation Lära erbjuds alla Nytidas familjehem ett flertal digitala utbildningar, cirka 3 timmar långa:
- Diagnos autism och ADHD
- Funktionell analys
- Seriesamtal och social förståelse – verktyg inom AKK
- Flickor med autism
- Autism, perception och mat
- Flickor med NPF och utmanande beteende
- Grundutbildning i LSS och nödvärn
- Diagnos intellektuell funktionsnedsättning
- Psykiatriska diagnoser
- Bemötande vid trauma
- Grundläggande kunskap om missbruk
- Sömn och kvällsrutiner
- Psykisk ohälsa
- Från begränsningsåtgärd till pedagogisk lösning
- Självskadebeteende
3. Lågaffektivt bemötande och tydliggörande pedagogik
En gång per termin erbjuder vi en utbildning i lågaffektivt bemötande och tydliggörande pedagogik, speciellt anpassat efter att vara familjehem. Utbildningen är cirka 3 timmar lång.
4. Föreläsningar
Vid behov erbjuder vi även fördjupande föreläsningar i ämnen som bland annat skydd, sexuell beteendeproblematik och KBT.