Nytidas kollo – äventyr och kompisar
Nytida erbjuder korttidsvistelse enligt LSS för barn och unga i form av kolloverksamhet.
På Nytidas kollon kan barn och ungdomar med autismspektrumtillstånd göra roliga aktiviteter och träffa nya kompisar på läger. Våra kollon finns i Skåne, Östergötland och Södermanland. Kollogrupperna består av åtta till tolv deltagare.
Alltid på Nytidas kollo
- Noggranna förberedelser inför kollot
- Lågaffektivt bemötande
- Personal på plats dygnet runt
- Aktiviteter anpassade efter deltagarnas intressen
Hitta på sidan
Kasper kollo
Kasper kollo erbjuder sommarkollo och helgläger på flera gårdar i Skåne och Östergötland.
Högås kollo för barn & unga
Högås är en stor kollogård med sjötomt och egen brygga som ligger vid Långsjön i natursköna omgivningar.
Så här går det till att söka en kolloplats
1. Ansök om insats
Du vänder dig till kommunen för att ansöka om plats på kollo.
2. Kommunen fattar beslut
Du träffar en biståndshandläggare. Kommunen fattar därefter beslut om plats.
3. Välj omsorg
Bor du i en kommun som tillämpar LOV, Lag om valfrihetssystem, eller har ramavtal kan du själv välja kollo.
Våra kollogårdar – Kasper kollo och Högås
Kasper kollo har sedan 2003 bidragit till en meningsfull och aktiv fritid för barn och unga. Kasper kollo erbjuder helgläger varje månad under höst och vår eller en till två veckors sommarläger. Vissa av Kasper kollos läger har särskilda teman som fantasy, djur eller skapande. Kasper kollo tar emot sökande från hela Sverige.
Högås är en lantligt belägen kollogård som ligger utanför Vagnhärad där vi erbjuder verksamhet på helger och skollov. Högås kollo Högås kollo ligger vid en sjö i natursköna omgivningar. Vi har fasta grupper med samma barn/ungdomar och personal som träffas regelbundet, här får du träffa samma deltagare och personal varje gång du kommer hit. Grupperna är indelade efter ålder och intressen. Högås kollo tar emot sökande från Stockholmsområdet. En kolloperiod pågår cirka tio dagar.
Vad vi gör på kollo
På Nytidas kollo gör vi badutflykter, fiskar, spelar fotboll, brännboll eller bygger koja. Ibland gör vi längre utflykter. Vi kan åka på äventyrsbad eller gå på bio och mycket mer. Genom att erbjuda en blandning av spännande utflykter, strukturerade hemaktiviteter och tid för återhämtning hoppas vi kunna erbjuda alla våra deltagare en rolig och utvecklande kolloupplevelse. Hemaktiviteter kan vara att baka, måla, pyssla, spela tv-spel och bada. Vi utgår alltid från deltagarnas önskemål, intressen och förmågor.
Vi förbereder vistelsen på kollot
För att kollovistelsen ska bli så bra som möjligt tar vi alltid kontakt i förväg med alla deltagare och föräldrar eller vårdnadshavare för att få veta vilket stöd som behövs, vilka förväntningar som finns och vad var och en gillar att göra.
Våra medarbetare på kollot
Vår kolloledare är på plats dygnet runt under perioden, många har arbetat länge på våra kollon och återkommer år från år.
Ansök hos din biståndshandläggare
För att få åka på våra kollon ska du tillhöra LSS personkrets 1 och du behöver ha ett biståndsbeslut från din handläggare i kommunen. Därefter kan du ansöka till våra kollon.