Nytidas hemmakoncept

Boendemiljön och husets utformning kan påverka måendet för personer med till exempel autismspektrumtillstånd (AST). Detta är något som Nytida tar hänsyn till när vi bygger och inreder ett nytt LSS-boende.

Nytida har lång erfarenhet av att bygga och inreda för personer med till exempel kognitiva och/eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Med den erfarenheten i ryggen tillsammans med vedertagen kunskap och forskning är målet att Nytidas gruppbostäder ska skapa både en hemmakänsla och ett tryggt boende.

gemensamt rum köksbord, stolar soffa i bakgrund
Matsalsmöbler med populära stolar där man sitter stadigt och omfamnas på ett tryggt sätt.

Husets anpassningar

Alla fastigheter är olika och har olika förutsättningar men vi har som målsättning att skapa en så hemlik- och trygg miljö som möjligt. De nya husen anpassas redan när de byggs utifrån de framtida hyresgästernas behov. I den gemensamma hallen finns plats att ställa av sig skor, men också för att kunna sitta och vänta på till exempel en taxi. I gruppbostaden är korridorerna som leder in till de enskilda lägenheterna oftast bredare än normalt och med ytterdörrar som inte är placerade mittemot varandra. Detta för att de boende ska undvika att störas av sina grannar när de går in eller ut.

Det finns dubbla in- och utgångar i lägenheterna för ökad trygghet. Huset har förhöjd ljudklass och är extra ljudisolerade både i gemensamma lokaler och mellan lägenheterna. Alla dörrar är försedda med dörrstoppar för att undvika höga smällar när de stängs. I den mån det går döljs brandlarm, sprinklers och liknande för att inte störa personer som kan vara känsliga för sådant som till exempel blinkar.

Lägenheterna anpassas efter de boendes behov, till exempel med en handikappanpassad toalett eller lift till sängen. I övrigt möbleras lägenheten av den boende.

rum målat i mild grön ton tavlor samlade på ett ställe på väggen möbler framför
Rummet går i en grön färgskala och tavlorna är samlade på ett ställe.

Hemmakonceptet – Nytidas inredning

Gemensamma utrymmen i gruppbostaden ska vara hemlika, men också praktiska för dem som bor eller arbetar här. Det är utgångspunkten för Nytidas inredningskoncept. Inredningen är skandinavisk och modern med grafiska kontraster. Den är funktionell och utformad för att öka tillgängligheten och minimera skaderisker samt hållbar med tåliga material som värnar vår miljö.

Färgskalan inne i huset går i grönt. Det är färg som både har en lugnande och harmonisk effekt. Det är mörkare grönt i hallen och ljusare i de gemensamma utrymmena.

närbild på rundad bordskant
Bord med runda hörn.

Möbler och inredning

Möbler väljs efter funktion. Borden har runda hörn för att undvika att någon skadas, de saknar också sarg så man kan få in en rullstol under. Matbordsstolen används i många av Nytidas verksamheter och är populär för att man sitter stadigt och omfamnas på ett tryggt sätt av stolen.

Inredningsdetaljer som till exempel krukor och vaser är tillverkade i korgmaterial för att inte gå sönder och inte heller vara så tunga att de kan skada någon. Bokhyllor monteras naturligtvis fast på väggen.

Tavlor hängs inte överallt i huset utan samlas på ett eller ett par ställen så att den som behöver lugna och tomma ytor också får det. All gemensam information samlas på en whiteboardtavla.

Tydlighet och kontraster

Det är viktigt med tydlighet och kontraster. Till exempel syns en svart vattenkokare bra i ett vitt kök. Tydighet handlar också om att man ska kunna förstå vad det är för något som finns i boendet. Ett bord ska därför se ut som ett bord och de kontrastfärger som finns på golv- och vägglister kan bidra till att skapa tydlighet om att här finns en dörr eller ett fönster. Där det finns behov kan man även sätta upp symbolbilder för att underlätta förståelsen för var det finns en toalett eller en soptunna.

Tillgänglighet och flexibilitet

Boendena möbleras så att det ska vara lätt att komma fram även för den som sitter i rullstol eller har en annan funktionsnedsättning som försvårar förflyttning. Köket är utformat både för den som vill kunna vara nära och delta i till exempel matlagning eller bakning, men också för den som istället vill vara med på distans en bit ifrån.

Möblerna och lokalerna kan användas i många olika sammanhang och på olika sätt. Därför är matborden små men kan sättas ihop till långbord utifrån vad som passar det aktuella boendet bäst. Samma möbler används i gemensamma utrymmen och i personalutrymmen så att man kan låna vid behov.

grå soptunna märkt med text och symbol sopor
Sophink med text och symbol

Startkit

Inför öppnandet av boendet får man också ett så kallat startkit. Det har har fokus på pedagogik och struktur som är en stor del av Nytidas boendemiljö. Startkittet innehåller till exempel veckoschema och mallar för med symboler och text som kan används utifrån de boendes behov.
Läs mer om startkitet här.

Referensgrupp testar och återkopplar

Inom Nytida finns en referensgrupp som testar och återkopplar med synpunkter på hur konceptet fungerar. Detaljer är viktiga, till exempel byts de koppar som ursprungligen togs fram ut mot en mindre storlek. De ursprungliga kopparna var stora och för en del personer med autismspektrumtillstånd, (AST) blev det svårt att förstå att det därför räckte med en halv kopp kaffe.

Lyssna