Provita behandlingshem och öppenvård för vuxna

hBehandlingshem, Öppenvård
Malmö, Skåne
1 av 9 bilder
Alla bilder

Om verksamheten

Vår filosofi är att ett beroende aldrig mäts i centiliter eller gram. Det definieras i stället av konsekvenserna av en persons beroende.

Vår behandlingsmodell grundar sig på Anonyma Alkoholisters tolvstegsprogram, med inslag av KBT (kognitiv beteendeterapi). Vi har även kompetens för MI (motiverande samtal).

Vi börjar med att bedöma din motivation, hur svårt beroendet är, ditt sociala nätverk och risken för återfall. Därefter rekommenderar vi antingen öppenvård eller internatbehandling. Vi gör en behandlingsplan som kan innehålla bland annat enskilda samtal, gruppterapi och tillitsövningar. Regelbundna besök på AA- respektive NA-möten ingår också.

På Provita fungerar vi också som konsulter och utbildar arbetsgivare som behöver stöd i beroendefrågor.

Våra behandlingar

För dig som har arbete och ditt sociala nätverk någorlunda intakt, kan öppenvårdsbehandling vara ett lämpligt alternativ. Det innebär att du bor hemma under vårdtiden och har kontinuerlig kontakt med Provita för behandling, hjälp och stöd. Internatbehandling, som är den vanligaste behandlingsformen inom Provita, innebär att du bor hos oss under behandlingstiden.

Öppenvårds- och efterbehandling: 6 veckors öppenvårdsbehandling dagtid, därefter 1-2 års efterbehandling en kväll per vecka.

Internat-, öppenvårds- och efterbehandling: 5-6 veckors behandling i internatform, 1-3 månaders behandling dagtid och därefter 1-2 års efterbehandling en kväll per vecka.

Internat- och efterbehandling: Från drygt 1 månad (5-6 veckor) upp till 3-6 månaders behandling i internatform, därefter 1-2 års efterbehandling.

Lång öppenvårds- och efterbehandling: 3-6 månaders öppenvårdsbehandling dagtid, därefter 1-2 års efterbehandling.

Kriminalitetsprogram: Om du haft en kriminell livsstil behöver du oftast hjälp med att utmana gamla tankesätt och värderingar. Programmet löper i 3 månader och sorterar under förlängd behandlingsverksamhet.

Skräddarsydda alternativ: Vi erbjuder skräddarsydda öppenvårdsbehandlingar där du successivt minskar behandlingsintensiteten eller deltar i specialgrupper. I alla de olika behandlingsalternativen kan vi erbjuda förstärkt efterbehandling två gånger per vecka.

Anhöriga i behandling: Dina anhöriga bjuds in att delta som en del av din behandling, vilket också blir en behandling för de anhöriga. Målet är att ge dem kunskaper och insikter om sin roll som medberoende och hur de kan bryta det beteendet. Det är också viktigt att klargöra relationer och beteenden och göra det möjligt för dig och dina anhöriga att kommunicera med varandra. I behandlingen ingår en anhörigvecka plus inbjudan till uppföljning.

Aktiviteter

När behandlingen så tillåter åker vi till Friskis och Svettis två gånger i veckan. Varje vecka har vi besök av personer som genomgått behandling och har en längre tids drogfrihet. Vi åker på AA/NA-möte minst två gånger per vecka. Inför varje lördag utses en festkommitté som står för lördagskvällens aktiviteter. Vill du träna finns gym i huset. Utomhus kan du spela till exempel volleyboll eller kubb och, om du har gröna fingrar, ägna dig åt trädgårdsarbete. Du har också möjlighet att följa med på utflykter och gå dagliga promenader.

Måltider

Vi serverar frukost, lunch och middag i köket på varje avdelning. Färsk frukt finns alltid tillgänglig. Du har möjlighet att koka kaffe och har tillgång till bröd, smör, pålägg.

Digitala möten

För att förhindra smittspridning med covid-19 så har vi anpassat oss och ställt om. Vi erbjuder digitala möten för vårdgrannar, uppdragsgivare och anhöriga mm.

Fysisk miljö

Provita ligger i ett lugnt villaområde i Malmös utkant. I närheten finns livsmedelsaffär, bensinstation, pizzeria och bageri, samt busshållplats för lokaltrafiken som går till bland annat Malmö centrum och Sturup. Havet ligger nära och det finns gott om promenadvägar i omgivningarna.

På primärboendet bor du antingen i enkelrum eller i en dubblett. Dubletterna är 25 kvadratmeter stora, är basmöblerade med säng, byrå, skrivbord och garderob, och har toalett och duschrum. Din avdelning har ett eget kök. På Provita finns generösa ytor att umgås på, ett gym och stor trädgård.

Om medarbetarna

På Provita finns cirka 24 medarbetare (alla anställningsformer). Våra medarbetare har erfarenhet och kunskap för att arbeta med målgruppen. De har relevant utbildning inom social omsorg i form av till exempel omvårdnadsprogram, KY utbildning inom social omsorg eller socionomutbildning. Hälso- och sjukvård: sjuksköterska.

Visa hela beskrivningen

Det här händer på Provita

Lyssna