Nyheter

Internationella sjuksköterskedagen 12 maj: Siiri är sjuksköterska på Nytida Provita

Porträttbild på Siiri utomhus i arbetsuniform

Den 12 maj firas internationella sjuksköterskedagen över hela världen. Nytida vill också hylla sina duktiga sjuksköterskor på dagen. En av dem är Siiri Hedlund, som arbetar på Nytidas behandlingshem och öppenvård Provita i Malmö.

˗ Som sjuksköterska gör jag det kan för att patienterna ska kunna genomgå sin behandling här. Jag är inte huvudpersonen, min vård är inte huvudsaken här. Om patienterna får fysiska krämpor, så tar jag hand om dem eller remitterar vidare det jag själv inte kan hantera, säger Siiri med ödmjukhet inför sitt uppdrag.

Porträttbild på Siiri utomhus i arbetsuniform

Siiri Hedlund

˗ Dessutom sköter jag inskrivningar, risk- och preventionsbedömningar, läkemedelshantering och kontakt med läkare. Vi har en konsultläkare en gång i veckan. Jag föreläser också, bland annat om sömn och medveten närvaro, berättar hon.

Riktigt bra vård

Siiri Hedlund är gymnasie- och speciallärare i grunden, innan hon utbildade sig till sjuksköterska. Sedan dess har hon arbetat som skolsköterska, inom psykiatrin och med hemlösa på Stadsmissionen innan hon kom till Provita.

˗ Jag ville byta arbetsplats och kollade runt lite. Jag sökte hit, kom på intervju och blev begeistrad direkt! Det är bra, riktigt bra vård här. Man får en möjlighet att faktiskt växa som människa och göra stora personliga förändringar. Det är häftigt att få vara en del av, säger hon.

Akupunktur som komplement

Siiri är också utbildad i akupunktur, närmare bestämt öronakupunkturmetoden NADA *). Det är en teknik som används bland annat inom svensk psykiatri för att lindra oro, depression, sömnstörning och beroende. Metoden utvecklades på 1970-talet i Bronx i New York i samband med en herionepidemi, för att skapa en mer tillgänglig och rättvis beroendevård. Senare visade det sig att tekniken funkar som behandling även för annat än heroinmissbruk.

˗ Vi erbjuder patienterna NADA som komplement till behandlingen. Jag har själv forskat på och är lärare i NADA, så jag har utbildat nästan hela personalstyrkan i metoden. På så sätt är det lättillgängligt för patienterna, avslutar Siiri Hedlund.

*) NADA (National Acupuncture Detoxification Association) är en icke-vinstdrivande organisation som arbetar för att standardisera användningen av öronakupunktur samt standardisera utbildningen av utövare av metoden.

Läs mer om Provita behandlingshem och öppenvård för vuxna

Lyssna