Om verksamheten
Vi är till för dig som är mellan 18-29 år, har ett eget boende och vill sluta använda droger eller alkohol.
I vår dagbehandling arbetar vi med unga vuxna som lever med missbruk samt vill göra en förändring. Vår grundtanke är att varje individ har förmågan att förändra sitt liv. Tillsammans arbetar vi med att forma om tankemönster samt hitta förutsättningar och sammanhang för att lyckas.
Vi erbjuder:
- En trygg miljö där din förändring är i fokus
- Ett behandlingsinnehåll som motsvarar att vara på behandlingshem
- Hjälp, stöd och vägledning för att få din vardag att fungera utan droger
- Regelbunden provtagning
Vår verksamhet är certifierad av RFSL inom HBTQI+ och sätter hög prioritet på att alltid ha ett respektfullt, normkritiskt och inkluderande bemötande.
Kontakta oss om du vill veta mer, eller vill ha rådgivning gällande dig själv eller en anhörig.
Arbetssätt & målsättning
Vi är övertygade om att varje människa är unik och behöver hitta sin egen väg ur sitt beroende. Vi vet, precis som du, att det inte är enkelt utan kräver mycket kraft, och att det kan behövas stöd och hjälp för att orka. Vi har den erfarenhet och kunskap som du kan behöva för att bli drogfri och hitta ett nytt sätt att leva. Arbetssättet hämtar aspekter från tolvstegsbehandling med inslag av andra metoder.
Upplägg & metoder
Strukturerad behandling: Daglig behandling måndag-fredag. Du måste vara drogfri i den här fasen. Vi erbjuder enskilda samtal och gruppsamtal utifrån olika teman som beroende, återfallssignaler, känslor, kriminalitet, relationer, identitet & värderingar. Som drogfri är det viktigt att hitta nya intressen och meningsfulla sammanhang, och varje vecka gör vi en aktivitet utanför behandlingen med detta i fokus.
Utslussning: Denna fas kommer efter den strukturerade behandlingen. Här kan du kombinera behandlingen med arbete, praktik eller annan sysselsättning. Om du saknar sysselsättning kan vi hjälpa dig ordna med det.
Efterbehandling: Du har fortsatt stöd en gång i veckan ditt första år som drogfri.
Anhörigdagar: Anhöriga bjuds regelbundet in en gång i månaden för att delta i behandlingen utifrån ett anhörigperspektiv, för att få en ökad förståelse för beroendets olika faser.
För att tillgodose individuella behov har behandlarna utbildat sig i följande metoder:
- Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
- Kognitiv Beteendeterapi med inriktning HAP
- Återfallsprevention
- Kriminalitet som livsstil (KSL)
Fysisk miljö
Vi finns i ljusa och nyrenoverade lokaler på gågatan mellan Triangeln och Centralstationen, mitt i centrala Malmö.
Om medarbetarna
Vi som arbetar på Kärleksgatan är KBT-terapeut, socionomer samt alkohol- & drogterapeuter med gedigen erfarenhet av socialt arbete. Vi eftersträvar en personalgrupp sammansatt av olika utbildningsbakgrund, ålder och kön för att möta olika behov av stöd hos våra klienter. Vi rekryterar omsorgsfullt och lägger stor vikt vid personlig lämplighet.
Via vår egen utbildningsverksamhet Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel utbildningar inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.