Nyheter

Från medberoende till härlig livskvalitet

Maria

Maria utvecklade ett medberoende under flera år. Hon blev så sjuk att hon blev sjukskriven. Att beroende är en sjukdom råder det inga tvivel om.
– Som medberoende blir man precis som den som dricker, långsamt sjuk och man märker det inte, säger Maria.
Idag har hon och hennes man fått hjälp.
– Jag har fått livskvalitet – det är något helt annat, skrattar Maria.

Maria och Gustav träffades i Norge och Maria blev blixtkär! Detta var mannen i hennes liv! De var unga, det var mycket fest och oftast var Gustav den som ”festade” mest. De gifte sig, barnen kom och parmiddagarna avlöste varandra…

– Så fort han kom till festen och började dricka, var detta det enda han tänkte på.
Till sist var han fullast på festen, ofta den som andra skämtade om och det kunde bli pinsamt. Vardagen med barn, familj, eget företag rullade på och Gustav drack allt oftare och allt mer.

– Som anhörig gör det så otroligt ont att se den man älskar ändra personlighet till något avskyvärt. Jag gick sönder inuti för varje gång och jag började hat-älska min man, säger Maria.

Maria blev också sjuk

Som medberoende blev Maria precis som sin man som drack, långsamt allt sjukare.
Det skedde omärkligt för henne och i förnekelse – hon ville inte erkänna hur allvarligt det var.

– Men det jag märkte var ångesten! Jag mådde konstant dåligt och jag kunde inte prata med någon. Jag hade alltid ont i magen eller huvudet. Gustav, som jag älskade kunde jag absolut inte prata med. Han förnekade, förminskade och bortförklarade allt – eller så blev det bråk, säger Maria.

Maria kämpade med näbbar och klor mot alkoholen och Gustav kämpade för att behålla den! En omöjlig uppgift och otroligt slitsamt!

 • Tacka nej till middagsbjudningar.
 • Inte dricka starksprit– enbart vin.
 • Endast ett glas vin till maten
 • Spara flaskan till nästa dag.

Marias kontrollerande gjorde bara att Gustav började dricka i smyg. Det var då det spårade ur för både Maria och Gustav.

– Vi börjar leka ”katt och råtta” och vi är duktiga båda två men Gustav är alltid ett steg före. Jag blir en mästare på att märka flaskor, hitta flaskor, hälla ut flaskor, konfrontera med flaskor. Gustav förnekar fullständigt rakt av, säger Maria.

Han kallar henne tjatig, dum i huvudet eller hysterisk. Han ljuger om det mesta och har ändlösa, märkliga förklaringsmodeller varför han dricker.

Marias råd till dig som är medberoende…

 • Tro inte att du kan få din närstående att sluta dricka – det är helt omöjligt!
 • Vänd dig till den professionella hjälpen så de kan hjälpa dig.
 • Sjukvården, socialtjänsten, alkohol- och drogrehabilitering.

Tips… Svårt men…

 • GÅ PÅ AL-ANON!!! (Grupper för medberoende)
 • Bryt isoleringen – släng bort skammen och sök hjälp!
 • Gör sådant som får dig att rensa tankarna och bryta ältandet.
 • Skriv av dig känslor och tankar.
 • Gör saker du mår bra av! Fokusera på dig själv och ditt mående – investera i dig själv – det är du värd! Även om det är små saker så går de in på pluskontot och det stärker dig som människa.

Kontakta oss för hjälp!

Mer information om Provita

”Ville bara få tillbaka min älskade man”

Ovanpå allt detta fick Maria brottas med skammen att ha en man som dricker för mycket.

– På grund av Gustavs djupa förnekelse så varken kunde eller vågade jag prata med någon om detta – inte ens min närmsta familj. Jag var rädd för vad de skulle tycka om mig eller om Gustav och undra varför jag stannade kvar. Det enda jag ville var att få tillbaka min älskade man! Han var en underbar pappa till sina barn innan han blev sjuk, säger Maria.

Ju mer Gustav drack desto mindre drack Maria och till sist drack hon ingenting.

– Jag började hata alkohol, doften, fulla människor och alla situationer som hade med alkohol att göra. Det var som om jag blev allergisk. Till sist kunde jag inte ha den kvar i mitt liv alls, säger Maria.

Maria blev som en lejonmamma. Hon skyddade familjen så ingen skulle veta. Hon skyddade barnen från sin berusade pappa. Hon skydde honom från att dricka ännu mer (vilket inte fungerade) och hon skyddade sig själv genom att fixa allt!

– Jag fick superkrafter och var på beredskapsläge hela tiden! Men inuti gick jag sönder – ledsen, maktlös, uppgiven och ensam, säger Maria.

Vändpunkten kom med rehab

När Gustav till slut valde att göra något åt sitt drickande genom att gå på rehab för beroende, vände allt för Maria också. Gustav fick en månads intensiv hjälp att hantera sin beroendesjukdom. Maria fick hjälp att hantera sitt medberoende med terapi, stöd och Al-Anon – självhjälpsgrupper för medberoende.

– Jag bad om hjälp och tog emot professionell hjälp. Jag lärde mig sätta gränser och hålla dem. Jag stod fast vid vad jag bestämde mig för med hjälp av andra och jag pratade med andra medberoende. De hade erfarenhet och kunskap hur jag skulle agera. Jag gick också på Provita rehabs anhörigbehandling och fick enormt mycket hjälp av det, säger Maria. Idag har jag livskvalitet med min familj!

Lyssna