Visa alla bilder

hHVB

Egen regi
SoL 7.1.1
Vuxna
44

HVB i Skarpnäck

Skarpnäcksgården G-huset är ett HVB-hem som vänder sig till män som är 20 år eller äldre. Vi är inriktade på diagnoser som ADHD/ADD, Aspergers syndrom, bipolaritet/manodepressivitet, depression och ångest, missbruk, personlighetsstörning och schizofreni.

Hos oss får du stöd att stärka dina möjligheter att leva ett så självständigt och välfungerande liv som möjligt. På G-huset ska du möta respekt och omtanke och en trygg miljö. Vår grundinställning är att alla människor är lika mycket värda.

Arbetssätt

Du är i högsta grad delaktig i att ta fram en genomförandeplan med bland annat mål och tidsramar. Hos oss får stöd i bland annat kontakterna med sjukvård och psykiatri, hantering av mediciner, skötsel av hygien och ekonomi. Vi hjälper dig också med aktiviteter som känns meningsfulla och som stimulerar dig.

Vi utgår från din aktuella situation och skapar förutsättningar för dig att ta dig steget mot en stabil tillvaro utan exempelvis droger och alkohol. Vårt arbete bygger på beprövade och kunskapsbaserade metoder för att förebygga alkohol- och drogmissbruk.

Du bor vanligen hos oss under en längre tid. Vistelsen kan även handla om en kortare period för rehabilitering eller avlastning. Under din tid hos oss arbetar vi sida vid sida med dig och din kommunala handläggare.

Måltider

Du blir dagligen serverad frukost, lunch och middag. Maten är hemlagad, god och näringsrik. Vid speciella helger och högtider anpassar vi måltiderna efter tradition och årstid.

Stäng
Visa hela beskrivningen

Mer information om Skarpnäcksgården G-huset

Skarpnäcksgården ligger rofyllt på gångavstånd från Skarpnäcks tunnelbanestation. Du bor i ett enkelrum på 15 till 20 kvadratmeter som är handikappanpassat och har tvättställ och toalett. Dusch delas med andra boende. Rummet är basmöblerat. Du har tillgång till gemensamma utrymmen för måltider, umgänge och att se på TV samt även en uteplats. Parkeringsplats finns nära boendet, butiker och annan service finns i Skarpnäcks centrum.

I Nytida arbetar vi efter en gemensam pedagogik och med en samsyn kring grundläggande arbets- och förhållningssätt. Vi kallar det Nytidas ramverk för pedagogik. Det består av fem begrepp, eller pusselbitar: tillgänglighet, bemötande, motivation, samarbete och helhetssyn.Vi sätter ihop dessa pusselbitar så att det passar den enskilde personen. Det kallar vi personlig pedagogik.

Läs mer om Nytidas ramverk för pedagogik

På Skarpnäcksgården G-huset finns cirka 26 medarbetare (alla anställningsformer). Våra medarbetare har erfarenhet och kunskap för att arbeta med målgruppen. De har relevant utbildning inom social omsorg i form av till exempel omvårdnadsprogram, KY-utbildning inom social omsorg eller socionomutbildning. Hälso- och sjukvård: sjuksköterska vid enheten, en gång i veckan tjänstgör läkare från vårdcentralen på Skarpnäcksgården.

Via vår egen utbildningsorganisation Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.

Kollektivavtal är tecknade genom arbetsgivarförbunden Almega Vårdföretagarna och Almega Tjänsteföretagen, för våra skolor, med flera olika fackförbund.