Nyheter

Lågaffektivt bemötande gav lugnare miljö på Skarpnäcksgården

En medarbetare med mörkt hår och blå fleecejacka poserar utomhus

På Nytida Skarpnäcksgården i södra Stockholm kan den som är hemlös och fast i missbruk få stöd i att komma vidare i livet. Efter att medarbetarna utbildats i lågaffektivt bemötande och ändrat sitt arbetssätt har händelser med hot och våld minskat drastiskt. Här erbjuds också många olika aktiviteter som bidrar till gemenskap och glädje.

Skarpnäcksgården är ett så kallat lågtröskelboende som inte kräver drogfrihet och består av fem olika enheter/hus med delvis olika inriktning. Gemensamt är att de erbjuder boende under längre eller kortare tid och stöd i att bli drogfri, men inte behandling. Här finns värme, gemenskap och rejäl mat, något som kan hjälpa en hemlös missbrukare att må bättre och kanske kunna ta steget mot ett bättre liv.

Placering via handläggare

Shakil Sarker är placeringssamordnare på Nytida med ansvar för bland annat Skarpnäcksgården. Han har själv arbetat sig hela vägen från timanställd till verksamhetschef på gården och är väl insatt i verksamheten.

˗ De som bor här kommer till oss via sina handläggare på kommunen. När handläggarna ringer mig, försöker jag matcha den enskildes behov mot våra olika boendeformer här på Skarpnäcksgården. Oftast lyckas det bra, säger Shakil.

I H-huset, som är ett akutboende och härbärge, är Tony Nilsson verksamhetschef.

˗ Vi har en del boende som återkommer då och då, men det är också ständigt nya ansikten. Eftersom H-huset har karaktär av härbärge försöker vi hålla oss till korta placeringar på max ett par veckor, men det kan även bli längre på hur den boende mår och på handläggarens beslut, säger han.

Tony förestår också Herrgården, en vacker byggnad som inrymmer ett stödboende. Där finns även H-husets kvinnohärbärge i en av flyglarna. Annars är männen i majoritet på Skarpnäcksgården.

­˗ Hemlösa kvinnor har generellt lättare att fixa tak över huvudet. Tyvärr sker det ofta till ett högt pris då de riskerar att bli utnyttjade, säger Tony.

Lågaffektivt bemötande underlättar

På hela Skarpnäcksgården har medarbetarna utbildning i och arbetar med lågaffektivt bemötande i enlighet med Nytidas Ramverk för pedagogik. Det funkar väldigt bra, försäkrar Shakil och Tony.

˗ Vi följer upp regelbundet med reflektion tillsammans med medarbetarna och repetition av utbildningen. Sedan vi införde det arbetssättet har händelser med hot och våld minskat och vi har fått en lugnare miljö här.

På Skarpnäcksgården anordnas varje vecka en rad gemensamma aktiviteter. Huvudansvarigt aktivitetsombud är Nadia Senna, gruppchef på F-huset.

˗ Vi har en arbetsgrupp som träffas månadsvis för att planera aktiviteter och teman framåt. Vi ordnar bingo två gånger i veckan med godis som vinster, vi gör bowlingutflykter och ibland större saker som till exempel en julmarknad, dit Skarpnäcksborna skänkte kläder. På Alla hjärtans dag hade vi kärlekstema med hjärtballonger och lugn musik i matsalen. Just nu har vi ett veckotema med olika länders mat och musik, berättar Nadia.

Våffelcafé och vårfest

En mycket populär daglig aktivitet är våffelcaféet i den lilla gula Rättarstugan i anslutning till Herrgården. Läs mer om caféet här

Inför våren planeras det för vårfest och grillning.

˗ Vi vill gärna göra ett större arrangemang på vår rymliga uteplats, dit även de kringboende i Skarpnäck kan komma. Vi söker efter en musiker som kan komma och spela, tips mottages tacksamt, efterlyser Nadia.

Nadia har jobbat ett och ett halvt år på Skarpnäcksgården. Tidigare har hon arbetat bland annat på Nytida Solbergsvägen.

˗ Det bästa med jobbet är människorna. Som gruppchef blir det mycket administrativt arbete och när jag tröttnar på det går jag bara ut och pratar med folk en stund. Som boendestödjare måste man ha ett otroligt tålamod. Man får inte bli rädd eller tappa det och vi som jobbar här måste hjälpa varandra, säger Nadia.

Shakil Sarker placeringssamordnare på Nytida
Tony Nilsson, verksamhetschef
Nadia, gruppchef
Lyssna