Nyheter

Julfirande värmer på Skarpnäcksgården

rött blockljus, på gran med snö

På Skarpnäcksgården tar man traditionen i hand och fortsätter satsa på ett julfirande där alla ska känna sig sedda. I stället för kyla och utsatthet får de boende uppleva värme och omtanke.

Strax söder om Stockholm ligger Nytidas enhet Skarpnäcksgården. Här har man som tradition att anordna ett klassiskt, svenskt julfirande.

– Gemensamt för de som bor hos oss är att de är hemlösa, säger Jenny Thelander, verksamhetschef vid ett av Skarpnäcksgårdens fem boenden, det så kallade F-huset. Ett HVB-hem med plats för 46 kvinnor och män i åldrarna 20 år och uppåt. Genomsnittsåldern ligger på 64 år. Medräknat timanställda arbetar här ett fyrtiotal personer, inklusive sjuksköterska som finns på plats fem dagar i veckan.

– Vi är ett lågtröskelboende som innebär att man får vara här även om man är påverkad. Däremot får man inte ta in alkohol och droger.

Pyntar egna rummen

När advent och julen står för dörren har Jenny Thelander som vana att gå runt till var och en av de boende och fråga om man vill pynta rummen med till exempel julgardiner eller en adventsljusstake. Många tackar ja – medan en och annan avböjer för att inte bli alltför mycket påmind om de stundande helgerna. I övrigt pysslas det flitigt för att skapa julstämning i de olika lokalerna. Halvvägs genom advent, den 13:e december, firar man Lucia med eget luciatåg. Och på julafton står julbordet uppdukat och tomten kommer med säcken fylld av klappar till alla.

– Vi är noga med att varje julklapp ska vara personligt adresserad, poängterar Jenny Thelander, och berättar att de boende brukar vara väldigt tacksamma för julfirandet.

Från en natt till år

Ett lågtröskelboende fångar upp den som inte kan eller får bo någon annanstans på grund av sitt missbruk. Boendet kan stanna vid en enda journatt. Vanligtvis är man placerad här en till tre månader. Men det kan röra sig om betydligt längre tid. I F-huset bor en person sedan sjutton år tillbaka.

På HVB-hemmet har man eget rum, blir serverad mat och fika och får stöd att nå uppsatta mål. Jenny Thelander förklarar att det bland annat kan vara att komma ut i sysselsättning eller att börja sköta kontakterna med exempelvis sjukvård eller anhöriga.

– Men det kan också vara något så naturligt för oss andra som att ta hand om sin hygien, till en början kanske en gång var tredje vecka.

Det går inte att ta miste på Jenny Thelanders entusiasm för att med stök, pynt och pyssel återigen ge de boende en minnesvärd jul.

– Det är du som älskar julen, har jag fått höra, säger hon och skrattar.

Kontakt

För frågor om placeringar på Skarpnäcksgården kontakta

Shakil Sarker

Shakil Sarker
Tel: 076-621 72 21 eller shakil.sarker@nytida.se


Här finns verksamheterna på Skarpnäcksgården

Lyssna