Nyheter

Våffeldag varenda dag på Skarpnäcksgården

En leende person står framför ett bord fulldukat med fika och blommor

En ljuvligt lockande doft av nybakat möter besökarna som kliver in i den lilla gula Rättarstugan på Nytida Skarpnäcksgården i södra Stockholm. Det fräser i våffeljärnet och bubblar i kaffebryggaren på gårdens eget våffelcafé.

Det är Kent Norén-Linder som förestår våffelcaféet i Rättarstugan. Varje vardag kl 10-12 och 13-15 bjuder han de som bor på gården på gofika. Idag har han bakat en sockerkaka med äppelbitar och dessutom finns det kladdkaka, chokladbollar, bakelser och så förstås våfflor.

˗ Caféet är öppet för alla som bor här. Vi har ca 250 platser på de olika husen här på Skarpnäcksgården, berättar Kent, som också jobbar som boendestödjare på gården. Han har en bakgrund som bland annat kyrkvaktmästare i Klara kyrka i centrala Stockholm, en plats dit många hemlösa söker sig, och har också arbetat på olika behandlingshem. Han känner målgruppen väl och välkomnar besökarna med värme och respekt.

Skarpnäcksgården är ett så kallat lågtröskelboende för personer i hemlöshet och missbruk. Hit kommer de efter hänvisning från sin handläggare på kommunen, för en kortare eller längre vistelse. Målet är att hjälpa dem ur hemlösheten och motivera till att ta sig ur missbruket.

Idag är stämningen lugn och glad i caféet. Besökarna droppar in och alla låter sig väl smaka av godsakerna, med kaffe och påskmust därtill.

˗ Våra enkla regler här är att man ska hålla sig lugn och visa respekt för varandra. Visst kan det bli stökigt ibland, men vi är vana och har kunskap om hur vi ska hantera det. Vi arbetar med lågaffektivt bemötande i enlighet med Nytidas Ramverk för pedagogik och det funkar. Lågaffektiv betyder också att vara rak och tydlig – vi kan säga till en stökig person att gå ut en stund och att hen är välkommen tillbaka senare efter tillnyktring, säger Kent.

Väggarna i Rättarstugan pryds av konstverk målade och tecknade av de som bor på Skarpnäcksgården. I bilderna ryms allt från mörker och ångest till glada tillrop och tacksamhet. En spegel av livet, om man så vill.

Varje vecka har aktiviteterna på Skarpnäcksgården olika teman. Den här veckan är det Grekland, en stor grekisk flagga pryder väggen vid cafédisken och besökarna kan läsa mer om landet i ett informationsblad. Förra veckan var det italienskt tema med pizza på tallriken och Pavarotti i högtalarna. Och inför våffeldagen den 25 mars fräser det lite extra i Kents våffeljärn medan gräddvispen snurrar.

Kent Norén-Linder i köket
Lyssna