Nyheter

Vi rör oss för Ukraina – Nytidas verksamheter skickar paket 

Anna och Lillian på rullstolslöpning

Flera av Nytidas verksamheter i Stockholm samlades vid sjön Trekanten i Liljeholmen för att tillsammans springa, gå eller rulla runt sjön och samtidigt samla in kläder och konserver att skicka till behövande i Ukraina.

Oro över kriget

Initiativet kommer från Agnes Sandqvist som är coach på Nytidas dagliga verksamhet Liljeholmen Syd.

– Många av våra arbetstagare är oroliga över det pågående kriget i Ukraina. Därför ville vi göra något som var konkret och tydligt och där de kunde känna att de bidrar till att hjälpa människorna i Ukraina, säger hon.

När så Post Nord erbjöd gratis porto för att skicka paket till Ukraina med kläder, hygienartiklar och konserver fick Agnes idén att ordna ett lopp där varje deltagare fick skänka en gåva. På så sätt blir det just ett konkret och tydligt bidrag som var och en kan göra. På köpet ett roligt sätt att träffas och röra på sig.

Agnes passade på att bjuda in andra verksamheter inom Nytida. Flera tackade ja, bland annat dagliga verksamheterna Spånga Nord, Danderyd Syd, Västertorp och barnboendet Barnängsgatan.

Stämningen är på topp

När alla är på plats vid sjön Trekanten släpper Agnes i väg dem enhet för enhet. Först ut är Spånga Nord. Banan som går runt sjön är 2,2 kilometer. Efteråt blir det tid att fika.

Stämningen är på topp. Det märks att många tycker det är roligt att träffas och också att få röra på sig.

Simon Tingberg, gruppchef på Nytida Barnängsgatans gruppboende berättar att ungdomarna har samlat in kläder som de ska skänka till Ukraina. Ungdomarna som var på plats uppskattade att få vara med.

– Det här var kul, den bästa dagen och det hjälper mig att stärka mina ben, säger en av dem.

Vart efter deltagarna kommer i mål påminner Shahrir och Camilla om att de också ska välja en konserv, ett kexpaket, tandkräm eller en annan produkt att lägga i lådan som står framför dem. När lådan är full kommer den att skickas vidare till Ukraina.   

tält med banderoll vi rör oss för Ukraina och målad flagga påsar och kartonger framför
Insamlades konserver och kläder som ska skickas till Ukraina.
LeendeAgnes i gul reflexväst över svarta kläder
Agnes är initiativtagare till loppet
rullstolslöpning kvinna springer med rullstol där kvinna sitter under röd filt
På väg mot mål
glada personer håller armen över varanda
Många var glada att ses
man i röd jacka lägger konserv i låda
En konserv till Ukraina

Här hittar du alla Nytidas dagliga verksamheter

Lyssna