Om verksamheten
Barnängsgatan är ett LSS-boende som vänder sig till barn och ungdomar som har en diagnos inom autismspektrum eller intellektuell funktionsnedsättning.
Individanpassat arbetssätt
Vi arbetar individanpassat utifrån Nytidas ramverk för pedagogik som bygger på lågaffektivt bemötande, tydliggörande pedagogik och alternativ och kompletterande kommunikation (AKK). Målet är livskvalitet och självständighet där du utvecklas enskilt och i grupp. Vi arbetar med att utveckla din förmåga att göra dig förstådd och förmågan att förstå din omgivning, för att på så sätt öka delaktighet och självständighet.
I en tydlig miljö som du har lätt att hantera och känner dig hemma i, ger vi dig stöd anpassat för dig. För oss är det viktigt att du är trygg och att du trivs. När man känner sig trygg blir det lättare att ta nya steg utvecklingen. Här på Barnängsgatan tycker vi att det är viktigt med uppmuntran, ha kul och gemenskap men också med struktur, ordning och reda.
Vardag på Barnängsgatan
Vi utgår från dina unika förutsättningar, behov, styrkor och intressen för att du ska utvecklas och må bra. Vårt mål är att stötta dig steg för steg mot att bli allt mer självständig, som en förberedelse inför livet som vuxen. Tillsammans gör vi en plan för din tillvaro på Barnängsgatan. På vardagarna går du i skolan. När du kommer hem efter skolans slut, väntar återhämtning och olika fritidsaktiviteter. Varje dag tränar vi också på sådant som är bra att kunna för att klara sig själv. Det kan handla om att baka, laga mat och tvätta kläder.
Nätverk
Vi värdesätter nära kontakt och samarbete med föräldrar, närstående och andra instanser som är viktiga för dig, exempelvis skola, habilitering, autismcenter eller BUP. I närområdet har vi förskola samt anpassad grund- och gymnasieskola vilket gör att vi kan erbjuda dig en skräddarsydd helhetslösning.
Aktiviteter, måltider och nattvak
Vi planerar aktiviteterna efter dina intressen och behov. Vi gör saker tillsammans och enskilt. Exempel på enskilda aktiviteter kan vara att träna på gym, gå och handla, laga mat, bada, lägga pussel och att åka kollektivt med båt, tunnelbana och buss. Exempel på gemensamma aktiviteter kan vara olika utflykter, sång- och musikstund, spela spel eller besöka Gula Villan som är en fritidsgård för ungdomar med funktionsnedsättning.
Vi lagar all mat själva och rättar oss efter dina speciella behov vad gäller kost. På nätterna finns vaken personal som ser till att alla känner sig trygga och kan sova gott.
Fysisk miljö
Boendet ligger i nyrenoverade lokaler i två plan. På övervåningen finns det 7 rum, toaletter samt dusch. På undervåningen finns det 3 rum, toaletter och dusch samt gemensamt kök och vardagsrum.
Barnängsgatan ligger beläget i området Sofia på vackra Södermalm. På en hundra meters radie har du tillgång till grönområden, vatten och båtkommunikation till Hammarby Sjöstad. Ett flertal restauranger och fik finns också inom gångavstånd. Kommunikationen är god med buss nr 2 till Slussen och Norrmalm, 57 och 66 till Södra station och det är även gångavstånd till Nytorget samt Medborgarplatsen.
Om medarbetarna
Vi eftersträvar en personalgrupp sammansatt av olika utbildningsbakgrund, ålder och kön för att möta olika behov av stöd hos barnen och ungdomarna. Exempel på utbildningsbakgrund för medarbetarna i verksamheten är socionom, barn- och fritidsprogrammet och undersköterska. Vi rekryterar omsorgsfullt och lägger stor vikt vid personlig lämplighet.
Via vår egen utbildningsorganisation LÄRA (lara.se) vidareutbildar vi våra medarbetare inom till exempel diagnoser, lågaffektivt bemötande, tydliggörande pedagogik och AKK. Via LÄRA anordnar vi även handledning för fortsatt kompetensutveckling eller för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.