hBarn- och ungdomsboende

Egen regi
LSS 9§8, SoL 7.1.1
Barn & Unga
Autism
9
15-23 år

Träningsboende i Hagfors

Tutemo är ett träningsboende, med tillstånd enligt SoL och LSS, för dig med autismspektrumtillstånd och som är mellan 15 och 23 år.

På Tutemo tränas du för att bo på egen hand, gå vidare i dina studier eller söka en anställning. Vi vill att du är med och bestämmer över din tid hos oss, där vi tillsammans tar reda på vilka områden du är stark på, vilka intressen du har och vad du drömmer om.

På promenadavstånd från Tutemo ligger en skola med en IMAS-klass (IM Asperger) där du kan få hjälp att läsa upp betygen från högstadiet eller få stöd om du vill gå ett program på gymnasiet. I skolan finns bibliotek, simhall, bowling, och idrottshall. Vill du veta mer om IMAS, ring gärna 070-291 24 00.

Sommarjobb

Vi har ett samarbete med Speedwayklubben Valsarna i Hagfors. På sommarlovet erbjuds feriearbete i form av exempelvis trädgårdsarbete såsom gräsklippning, krattning, trimning, och vattning av speedwaybanan samt målning och andra arbetsuppgifter på Valsarnas anläggning.

Hagfors ligger i norra Värmland. Här finns gott om möjligheter till ett aktivt friluftsliv: paddla, fiska, rida och åka slalom och snowboard. Gillar du att skruva på mopeder, motorcyklar och bilar, så har vi ett garage där du kan hålla till.

Stäng
Visa hela beskrivningen

Mer information om Tutemo

Vi har en egen trappuppgång där du bor i din egen en- eller tvårummare som är möblerad. Vi har också gemensamma rum där du kan till exempel äta, se på TV eller spela spel.

I Nytida arbetar vi efter en gemensam pedagogik och med en samsyn kring grundläggande arbets- och förhållningssätt. Vi kallar det Nytidas ramverk för pedagogik. Det består av fem begrepp, eller pusselbitar: tillgänglighet, bemötande, motivation, samarbete och helhetssyn.Vi sätter ihop dessa pusselbitar så att det passar den enskilde personen. Det kallar vi personlig pedagogik.

Läs mer om Nytidas ramverk för pedagogik

Våra medarbetare har erfarenhet och kunskap för att arbeta med målgruppen. De har relevant utbildning inom social omsorg i form av till exempel omvårdnadsprogram, KY-utbildning inom social omsorg eller socionomutbildning.

Via vår egen utbildningsorganisation Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.

Kollektivavtal är tecknade genom arbetsgivarförbundet Almega Tjänsteföretagen med flera olika fackförbund.