Visa alla bilder

hHVB, Särskilt boende

Egen regi
SoL 7.1.1, SoL 7.1.2
Vuxna
56
18+ år

Vi arbetar med hjälpande relationer

Hedens Omvårdnadscenter är ett HVB/särskilt boende som vänder sig till dig med någon av följande diagnoser: ADHD/ADD, Autism, bipolaritet/manodepressivitet, demens, depression och ångest, dubbeldiagnoser, förvärvad hjärnskada, missbruk, personlighetsstörning, psykos, schizofreni, självskadebeteende, tvångssyndrom eller ätstörning.

Heden är ett boende där du kan känna dig trygg och accepterad och där du tillsammans med personalen skapar relationer som vi tror är grunden för att lyckas i vardagen.

Vårt arbetssätt

Vi använder oss av ”hjälpande relationer” som ett verktyg för att stärka dina sociala, psykiska och praktiska förmågor – exempelvis att handskas med symtom, klara av umgänget med andra och att sköta ett hem. Målet för oss är att ge dig stöd till personlig utveckling och att du ska få möjligheter att skapa dig ett värdigt liv. Den hjälpande relationen som vi använder oss av uppstår när du som bor hos oss blir lyssnad på och förstådd av våra medarbetare som tydligt visar att hon eller han är intresserad och engagerad av det du har att säga.

Aktiviteter

Du har möjlighet att bland annat delta i fisketurer, utflykter i skog och mark, badaktiviteter, biobesök, eller andra aktiviteter du vill göra. Utomhus kan du få arbeta med det vi kallar sjöstäd, och får då en flitpeng. Inomhus kan du träna på vårt gym och spela biljard eller ägna dig åt musik i vårt speciella rum för det ändamålet. Vi har också ett allmänt aktivitetsrum.

Måltider

Du serveras frukost, lunch och middag. Såväl lunch som middag tillagas från grunden och serveras i vår restaurang alla dagar i veckan, dit du kan gå och äta med eller utan personal. Till måltiderna serveras salladsbuffé och kaffe och te. Du kan också hämta matlåda eller äta på enheten du tillhör. På helgerna serveras efterrätt. Sommartid grillar vi utomhus flera gånger i veckan när vädret tillåter. Vid högtider serverar vi festmåltider anpassade efter tradition och årstid. På vårt café, som heter Lunden, serveras kaffe och kaka varje vardagseftermiddag. Övriga tider finns här en automat där du kan köpa godis, läsk, cigaretter och snus.

Anhöriga/närstående

Vi gör vårt yttersta för att samverka med anhöriga och närstående enligt dina önskemål.

Stäng
Visa hela beskrivningen

Mer information om Hedens Omvårdnadscenter

Hedens Omvårdnadscenter har 56 platser uppdelade på sex enheter: Heden, Hedbacken, Hedgården, Solheden, Björkheden och Solrosen, en utslussningsenhet i centrala Bollnäs med sex platser. Du bor i en egen lägenhet som har ett eller två rum (27 respektive 43 kvadratmeter lägenhetsyta), toalett, dusch och trinettkök. Vi inreder lägenheterna, och kopplar in larm, efter behov. På varje enhet finns två TV-rum, matsal, tvättstuga, rökrum och inglasad altan. På Hedens omvårdnadscenter finns även en mindre biosalong, gym, musikrum, utbildningssal samt aktivitetsrum. Till enheterna hör grillplats med långbord, paviljong för samvaro, bord och bänkar.

Kommunikationer, service och miljö

Bollnäs har goda kommunikationer med buss och tåg. Till Stockholm tar tågresan cirka tre och en halv timme. I centrum finns bland annat service, butiker och apotek, och från Hedens Omvårdnadscenter är det bara några hundra meter till hälsocentralen.

I Nytida arbetar vi efter en gemensam pedagogik och med en samsyn kring grundläggande arbets- och förhållningssätt. Vi kallar det Nytidas ramverk för pedagogik. Det består av fem begrepp, eller pusselbitar: tillgänglighet, bemötande, motivation, samarbete och helhetssyn.Vi sätter ihop dessa pusselbitar så att det passar den enskilde personen. Det kallar vi personlig pedagogik.

Läs mer om Nytidas ramverk för pedagogik

På Hedens Omvårdnadscenter finns cirka 101 medarbetare (alla anställningsformer). Våra medarbetare har erfarenhet och kunskap för att arbeta med målgruppen. De har relevant utbildning inom social omsorg i form av till exempel omvårdnadsprogram, KY-utbildning inom social omsorg eller socionomutbildning. Hälso- och sjukvård: vi anlitar konsultläkare som samråder med ordinarie läkare på hemorten.

Via vår egen utbildningsorganisation Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.

Kollektivavtal är tecknade genom arbetsgivarförbunden Almega Vårdföretagarna och Almega Tjänsteföretagen, för våra skolor, med flera olika fackförbund.