Om verksamheten
Hedens Omvårdnadscenter är ett HVB och särskilt boende som vänder sig till dig med någon av följande diagnoser: ADHD, ADD, Autism, bipolaritet (manodepressivitet), demens, depression och ångest, dubbeldiagnoser, förvärvad hjärnskada, missbruk, personlighetsstörning, psykos, schizofreni, självskadebeteende, tvångssyndrom eller ätstörning.
Heden är ett boende där du kan känna dig trygg och accepterad, där du tillsammans med personalen skapar relationer som vi tror är grunden för att lyckas i vardagen.
Vårt arbetssätt
Vi arbetar med ett lågaffektivt förhållningssätt och använder oss av metoden Hjälpande Relationer som ett verktyg för att stärka dina sociala, psykiska och praktiska förmågor. Det kan exempelvis handla om att handskas med symtom, klara av umgänget med andra eller att sköta ett hem. Målet för oss är att ge dig stöd till personlig utveckling och att du ska få möjligheter att skapa dig ett värdigt liv. Den hjälpande relationen som vi använder oss av uppstår när du som bor hos oss blir lyssnad på och förstådd av våra medarbetare som tydligt visar intresse och engagemang för det du har att säga.
Aktiviteter
Du har möjlighet att bland annat delta i fisketurer, utflykter i skog och mark, badaktiviteter, biobesök, eller andra aktiviteter du vill göra. Utomhus kan du få arbeta med sjöstäd, och får då en flitpeng. Inomhus kan du träna på vårt gym och spela biljard eller ägna dig åt musik i vårt speciella rum för det ändamålet. Vi har också ett allmänt aktivitetsrum.
Måltider
Du serveras frukost, lunch och middag. Såväl lunch som middag tillagas från grunden och serveras i vår restaurang alla dagar i veckan, dit du kan gå och äta med eller utan personal. Till måltiderna serveras salladsbuffé samt kaffe och te. Du kan också hämta matlåda eller äta på enheten du tillhör. På helgerna serveras efterrätt. Sommartid grillar vi utomhus flera gånger i veckan när vädret tillåter. Vid högtider serverar vi festmåltider anpassade efter tradition och årstid. På vårt café Lunden serveras kaffe och kaka varje vardagseftermiddag. Övriga tider finns här en automat där du kan köpa godis och läsk.
Anhöriga och andra kontakter
Vi gör vårt yttersta för att samverka med anhöriga och närstående enligt dina önskemål. Vi värnar om ett gott samarbete med ditt kontaktnät så som anhöriga, gode män, handläggare med flera.
Fysisk miljö
Hedens Omvårdnadscenter har 56 platser uppdelade på sex enheter: Heden, Hedbacken, Hedgården, Solheden, Björkheden och Solrosen. Du bor i en egen lägenhet som har ett eller två rum (27 respektive 43 kvadratmeter lägenhetsyta), toalett, dusch och trinettkök. Vi inreder lägenheterna, och kopplar in trygghetslarm, efter behov. På varje enhet finns gemensamma utrymmen i form av två TV-rum, matsal, tvättstuga, rökrum och inglasad altan. Vi har också en mindre biosalong, gym, musikrum, utbildningssal samt ett aktivitetsrum. Till enheterna hör grillplats med långbord, paviljong för samvaro, utebord och bänkar.
Vi finns i utkanten av Bollnäs med naturen runt knuten och nära till hälsocentralen på sjukhuset. En kort promenad från boendet kan du ta bussen till Edsbyn, Söderhamn och centrala Bollnäs. I centrum finns bland annat service, butiker och apotek samt tågstation med avgångar till Stockholm, Gävle och Ljusdal.
Om medarbetarna
På Hedens Omvårdnadscenter finns omkring 100 medarbetare (alla anställningsformer). Våra medarbetare har erfarenhet och kunskap för att arbeta med målgruppen. De har relevant utbildning inom social omsorg i form av till exempel omvårdnadsprogram, KY-utbildning inom social omsorg eller socionomutbildning. Vi har även tillgång till läkare som agerar i samråd med din ordinarie läkare på hemorten.
Via vår egen utbildningsverksamhet Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel utbildningar inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.