Visa alla bilder

hHVB

Egen regi
SoL 7.1.1
Vuxna
20
18-65 år

HVB i Järvsö

Lillälvsgårdens HVB vänder sig till dig som har psykiska funktionsvariation och/eller samsjuklighet.

På Lillälvsgården bygger vi upp din förmåga att klara dig allt mer på egen hand. Du bor på en gård där du kan delta i våra olika aktiviteter, till exempel i vårt snickeri eller påta i trädgården.

Vi arbetar med individuella vårdplaner och fasta rutiner och vi tar stor hänsyn till dina egna önskemål. Vi har ett nära samarbete med placerare och stor respekt för din integritet och rätt att vara med och bestämma.

Lillälvsgårdens arbetssätt bygger på kognitiv teori med miljöterapeutiskt inslag. Personalen är utbildad i bland annat MI (motiverande samtal) vars huvudsakliga mål är att hjälpa människor till förändring.

Sysselsättning och aktiviteter

Du kan delta i den dagliga driften av Lillälvsgården, eller någon annan verksamhet om du i stället önskar det. På gården har vi bland annat snickeri, målarrum, kök för att öva matlagning, biorum och en träningslokal. I vår trädgård finns alltid något att göra för dig med gröna fingrar.

Varje vecka har vi aktiviteter som utflyktsdagar, bad- och inköpsresor. Älven Ljusnan erbjuder förutom bad också fiske på sommaren och skridskoåkning på vintern. Vi har en flotte att ta oss ut på älven med. I Järvsö finns bland annat slalombacke, ridanläggning, ishockeyhall, minigolf, cykelpark och zoo. På sommaren arrangeras där flera musik- och kulturevenemang.

Varannan vecka bestämmer vi kommande aktiviteter på vårt boendemöte där du kan vara med och lämna förslag.

Måltider

Frukost, lunch, middag, mellanmål och frukt serveras i gemensamma matsalen. Maten lagas av personalen men du har även möjlighet att laga egen mat i vårt träningskök. Helger och högtider firar vi tillsammans.

Stäng
Visa hela beskrivningen

Mer information om Lillälvsgården

Fysisk miljö och faciliteter

Lillälvsgården är belägen cirka två kilometer från Järvsö centrum i ett naturområde vid Ljusnans strand. Lillälvsgården byggdes 1863 och har renoverats och byggts ut i omgångar. Den består av flera hus med sammanlagt 20 platser – 18 på boendet och två i lägenhet.

Du bor i en lägenhet som kan vara mellan 20 och 60 kvadratmeter och som är möblerad. Men om du vill får du ta med egna möbler. Vid behov ordnar vi med höj- och sänkbar säng. Du har tillgång till flera gemensamma utrymmen som gym, biorum, ateljé och verkstad. Vi har en stor trädgård med flera uteplatser.

Kommunikationer och service

Kommunikationerna är goda med såväl tåg som buss och bil. I Järvsö finns bland annat frisör, fotvård, bank, postservice, närbutik, kiosk, restauranger och butiker. Där finns också en stor skidanläggning och ett zoo.

I Nytida arbetar vi efter en gemensam pedagogik och med en samsyn kring grundläggande arbets- och förhållningssätt. Vi kallar det Nytidas ramverk för pedagogik. Det består av fem begrepp, eller pusselbitar: tillgänglighet, bemötande, motivation, samarbete och helhetssyn.Vi sätter ihop dessa pusselbitar så att det passar den enskilde personen. Det kallar vi personlig pedagogik.

Läs mer om Nytidas ramverk för pedagogik

På Lillälvsgården finns cirka 20 medarbetare (alla anställningsformer). Våra medarbetare har erfarenhet och kunskap för att arbeta med målgruppen. De har relevant utbildning inom social omsorg i form av till exempel omvårdnadsprogram, KY-utbildning inom social omsorg eller socionomutbildning. Hälso- och sjukvård: medicinskt ansvarig sjuksköterska specialiserad inom psykiatri. Läkare inom allmänpsykiatri samt psykolog på konsultbasis.

Via vår egen utbildningsorganisation Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.

Kollektivavtal är tecknade genom arbetsgivarförbundet Almega Tjänsteföretagen med flera olika fackförbund.