Nyheter

Grattis Heden på 20-årsdagen!

Gräddtårta med jordgubbar bärs fram

Fredagen den 17 mars firar Hedens Omvårdnadscenter i Bollnäs 20 år. Det som 1997 började med 6 platser och 6 medarbetare har idag vuxit till 56 platser och cirka 65 tillsvidareanställda. Och en del har varit med länge.

– Vi har ett antal medarbetare som har varit med sedan starten och en boende som varit här i 18 år, berättar Kristina Ellström som är verksamhetschef.

Hedens Omvårdnadscenter startades 1997 av Jörgen Forsblom och Berit Björklund och drevs av dem fram till 2007 när verksamheten såldes till Nytida. Heden tar emot vuxna personer från hela Sverige.  Här låg tidigare mentalsjukhuset Hälsinge sjukhus. Kristina menar att den traditionen påverkar de anställdas syn på sitt arbete.

– Det finns en yrkesstolthet bland våra medarbetare och många gånger en tradition i familjerna där man har arbetat inom yrket i flera generationer, säger Kristina som tror att det bidrar till att personalomsättningen är så låg.

Bland de som har jobbat länge nämns också att det är ett roligt arbete, med mycket bra arbetskollegor och god gemenskap.

Medarbetarnas erfarenhet, tålamod och engagemang skapar trygghet för de som bor på Heden, något som syns i de kundundersökningar som görs. De som bor på Heden har i huvudsak psykiska funktionsnedsättningar. Under sitt liv har de ofta flyttats runt mellan olika ställen där det inte alltid fungerat så bra. På Heden kan de landa och hitta hem. Här får de medicinsk behandling. En ledstjärna i verksamheten är att de som kommer hit ska få ett värdigt liv. En del av dem som bor här har någon form av sysselsättning, en del deltar i gemensamma aktiviteter, andra behöver bara lugn och ro. Verksamheten anpassas till varje persons individuella behov och personaltätheten är hög.

– Det är roligt att jobba här. Det finns många sköna människor bland våra boende och när en relation uppstår med dem finns det så mycket att bygga vidare på. Många gånger har de fantastiska historier att berätta, säger Kristina.

Och idag på Hedens 20-årsdag blir det fest med tårta, alkoholfritt bubbel och garanterat många roliga historier från åren som har gått.

Lyssna