Visa alla bilder

hSärskilt boende

Egen regi
SoL 7.1.2
Vuxna
Huntingtons sjukdom
30+ år

Specialiserad vård i skärgårdsmiljö

Grännäs Strands särskilda vård- och omsorgsboende vänder sig till dig som är 30 år och uppåt med en demensdiagnos där personlighetsförändringar utgör det största funktionshindret. Exempel på diagnoser är frontallobsdemenser, Huntingtons sjukdom och Korsakows syndrom. Vi tar även emot dig som har en psykiatrisk diagnos och vi har möjlighet att erbjuda växelvård, provboende samt permanent boende.

Vi har i mer än 25 år arbetat med personer med den degenerativa sjukdomen Huntington, vilket har lett fram till att vi i dag anses vara ett av Sveriges bästa boenden för personer med Huntingtons sjukdom. Vår kompetenta personal anlitas ofta som utbildare och handledare.

För oss på Grännäs Strand är det viktigt att du får ett så innehållsrikt liv som möjligt. Vårt synsätt är att alla människor är olika, med olika behov och förutsättningar. Med det synsättet i fokus gör vi allt för att du som bor på Grännäs Strand ska ha det bra.

Vi lägger stor vikt vid att du ska få rätt kontaktperson som lär känna dig och dina behov lite extra. Kontaktpersonen bistår dig också med inköp eller annat som du kan behöva hjälp med. Tillsammans upprättar vi en plan där vi lägger upp mål och delmål för dig.

Boendet är bemannat dygnet runt, året om, nattetid med vaken personal. Vår egen patientansvariga läkare har rond en gång i månaden, men finns alltid tillgänglig på telefon för konsultation. Sjuksköterska är på plats dagtid, och finns tillgänglig kväll, natt och helg

Aktiviteter och måltider

Vårt utbud av aktiviteter är stort. Inomhus går vi exempelvis på tipspromenad och spelar sällskapsspel samt bingo. Det finns även möjlighet att delta på våra film- och temakvällar. Någon gång i veckan anordnar vi underhållning med exempelvis musik. Några av våra utomhus aktiviteter är ridning, trädgårdsskötsel, fiske, promenader, dagsutflykter och kortare resor med övernattning.

Vi har egna kockar och ett eget restaurangkök där vi lagar all vår mat.

Anhöriga/närstående

Vi vill ha ett gott samarbete med dina anhöriga. De är värdefulla både för dig och oss. Anhöriga, vänner och legala företrädare är alltid välkomna hit, allt utifrån dina önskemål. De har också möjlighet att framföra önskemål, synpunkter och förbättringsförslag samt att få information om förändringar i verksamheten. Vid sina besök är de välkomna att bo i vår övernattningslägenhet.

Stäng
Visa hela beskrivningen

Mer information om Grännäs strand

Grännäs Strand ligger i nybyggda lokaler med utsikt över Valdemarsviken. Du bor i en egen lägenhet på 30 kvadratmeter med stort handikappanpassat badrum och trinettkök. Har du behov av en höj- och sänkbar säng står vi för den. Vill du bo på prov hos oss, kan vi hjälpa till med en tillfällig möblering. Du har tillgång till tre stora gemensamhetsutrymmen. Det största är hela 132 kvadratmeter stort med utsikt över havet. På baksidan har vi stora balkonger som vetter mot vattnet samt uteplatser på framsidan. Grännäs Strand har också en stor sal för konferenser med grupper på upp till ett tiotal personer. Vi håller som bäst på att bygga upp en ”sinnenas trädgård”.

Valdemarsvik ligger vid E22. Buss från Stockholm stannar i samhället. Vi kan möta upp med vår egen handikappanpassade buss vid till exempel tågstation eller flygplats. Grännäs Strand ligger omgivet av natur och vid en skärgård som ofta beskrivs som Ostkustens pärla.

I Nytida arbetar vi efter en gemensam pedagogik och med en samsyn kring grundläggande arbets- och förhållningssätt. Vi kallar det Nytidas ramverk för pedagogik. Det består av fem begrepp, eller pusselbitar: tillgänglighet, bemötande, motivation, samarbete och helhetssyn.Vi sätter ihop dessa pusselbitar så att det passar den enskilde personen. Det kallar vi personlig pedagogik.

Läs mer om Nytidas ramverk för pedagogik

Våra medarbetare har erfarenhet och kunskap för att arbeta med målgruppen. De har relevant utbildning inom social omsorg i form av till exempel omvårdnadsprogram, KY-utbildning inom social omsorg eller socionomutbildning. Vi har egen patientansvarig läkare med specialistkompetens inom neurologi och vi samarbetar med arbetsterapeut och sjukgymnast som besöker oss två gånger per månad. Vi har även logoped vid behov.

Via vår egen utbildningsorganisation Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.

Kollektivavtal är tecknade genom arbetsgivarförbunden Almega Vårdföretagarna och Almega Tjänsteföretagen, för våra skolor, med flera olika fackförbund.

Grännäs strand på Youtube