Nyheter

Nytidaboenden med expertkunskap om Huntingtons sjukdom

Grännäs strand, vy från uteplats

Huntingtons sjukdom är en ovanlig sjukdom som leder till en kombination av neurologiska, motoriska, kognitiva och psykiatriska symtom. Vanligtvis börjar symptomen visa sig mellan 30 och 50 års ålder. För den som inte längre kan bo kvar hemma finns boenden inom Nytida.

Nytidas särskilda boenden Grännäs strand i Valdemarsvik och Furuviken i Markaryd har under en lång tid byggt upp kunskap om Huntingtons sjukdom och erbjuder omvårdnad för dem som drabbas av sjukdomen.

– Vi har över 20 års erfarenhet av att arbeta med människor med Huntingtons sjukdom. Båda våra verksamheter har också ett gott samarbete med RHS, Riksförbundet för Huntingtons sjukdom, deltar i deras utbildningar och har varit med på internationella möten, säger Ole Minler som är verksamhetschef på Furuviken.

Huntingtons sjukdom är en komplex sjukdom med ett fortskridande förlopp. Inledningsvis ger sjukdomen ofrivilliga rörelser och depression. Ju längre den fortskrider desto mer ökar vårdbehovet och i sjukdomens senare stadier behövs hjälp med det mesta. På Furuviken har man möjlighet att ta emot personer i olika stadier av sjukdomen. På avdelningen Tallbacken finns åtta platser för dem som har störst omvårdnadsbehov.

– Personer som bor på Tallbacken kan ha svårt att kommunicera. Det är därför viktigt med personalkontinuitet och att de som jobbar här förstår dem, säger Ole.

På Grännäs strand, i vacker skärgårdsmiljö, finns cirka 13 platser för personer med Huntingtons sjukdom.

God omvårdnad och helhetsperspektiv kring måltider

Båda boendena erbjuder god omvårdnad med sjuksköterskor på plats dygnet runt och läkare som kommer regelbundet. Här finns en arbetsterapeut som har en viktig uppgift för utprovning av hjälpmedel och att se till att bevara de friska funktionerna så länge som möjligt.

Boendena arbetar mycket med helhetsperspektivet kring måltiderna. Maten ska inte bara smaka gott utan det är viktigt att tänka på att konsistensen är anpassad efter varje enskild person, att maten är näringsrik eftersom personer med Huntington sjukdom förbrukar mer energi samt att de får äta i lugn och ro. Det är en utmaning som kockarna tillsammans med personalen på Grännäs strand och Furuviken klarar med glans.

Sovrum på Furuviken med stor säng i vitt

Anhöriga alltid välkomna

Sjukdomar som drabbar människor i så pass unga år blir också ofta de anhörigas sjukdom. Även de kan behöva stöd. Till Furuviken och Grännäs strand är anhöriga alltid välkomna.

– Vi ser gärna att de anhöriga kommer och vi vill underlätta så mycket som möjligt för dem och hjälper dem med det praktiska när de besöker oss, berättar Ole.

Det gör man genom att erbjuda boende, mat och hjälp att ta sig till tågstationen. På Grännäs strand finns ett särskilt anhörigrum där anhöriga kan bo över och själva få uppleva att deras nära har det bra.

– Vi har fått till oss att från de anhöriga att de känner att de lämnar sina anhöriga i trygghet, säger Ines Bejdic, verksamhetschef på Grännäs strand.

Varje vecka anordnas aktiviteter och utflykter. Man väljer själv vad man vill delta i men utgångspunkten är att skapa ett så gott liv som möjligt för dem som har Furuviken eller Grännäs strand som sitt hem.

Vill du veta mer om Furuviken och Grännäs strand?

Furuviken
Beskrivning Furuviken, som har både korttidsvård och längre placeringar, vänder sig …
Grännäs strand
Grännäs Strands särskilda vård- och omsorgsboende vänder sig till dig som är 30 år och …
Sökningen returnerade inga resultat