Visa alla bilder

hGruppbostad

Egen regi
LSS 9§9
Vuxna
ADD, ADHD, Aspergers, Autism

LSS-bostad i Gävleborg

Viksjöfors är en LSS-gruppbostad som vänder sig till dig som är från 18 år och uppåt med ADHD/ADD, Aspergers syndrom, autism, autismliknande tillstånd eller ångestproblematik.

Vi lägger stort fokus på att du ska känna dig trygg och säker tillsammans med personal och dina grannar. Vi skapar möjligheter för en god livskvalitet genom att ge det stöd du behöver för att stärka dina förmågor. Viksjöfors är ett boende med få platser där vi satsar på en familjär atmosfär. Vi lyfter fram dig som individ och ger dig stort utrymme. Den höga bemanningen och det låga antalet boende gör att du som bor på Viksjöfors får stor uppmärksamhet. Personal finns tillgänglig dygnet runt.

Hos oss på Viksjöfors får du hjälp att bygga upp ditt självförtroende för att du ska kunna bli så självständig som möjligt. Varje litet framsteg ser vi som en viktig byggsten i den process där vi arbetar för att stärka dig i din sociala kompetens.

Finns det ett beslut om daglig verksamhet, tar vi kontakt med kommunen. I övrigt anpassas sysselsättning utifrån dina förutsättningar och behov.

Aktiviteter och måltider

Varje vecka anordnar vi olika aktiviteter, både speciellt för dig och för hela boendegruppen tillsammans. Vi går ofta på gym, bowlinghall och simhall, som finns bara några minuters resa från vårt boende. I området närmast omkring oss har du möjlighet att vandra, fiska, bada och paddla kanot.

Du väljer själv om du vill äta måltiderna i din lägenhet eller i gemenskap med andra. Helger och högtider uppmärksammar vi med festlig mat och dukning.

Anhöriga/närstående

Du som är anhörig är välkommen närhelst din närstående vill. När du besöker oss har du också möjlighet att samtala med oss som arbetar här.

Stäng
Visa hela beskrivningen

Mer information om Viksjöfors

Viksjöfors är ett enplanshus med fyra platser. Du bor i en egen lägenhet på cirka 40 kvadratmeter. Den är fullt utrustad med badrum, kyl/frys och spis. Utanför lägenheten har du en egen altan. Vi har också ett gemensamt kök och matsal samt utrymme för umgänge, och utanför huset finns en gemensam altan. I närheten finns busshållplats. Till närmaste livsmedelsbutik är det cirka 100 meter.

I Nytida arbetar vi efter en gemensam pedagogik och med en samsyn kring grundläggande arbets- och förhållningssätt. Vi kallar det Nytidas ramverk för pedagogik. Det består av fem begrepp, eller pusselbitar: tillgänglighet, bemötande, motivation, samarbete och helhetssyn.Vi sätter ihop dessa pusselbitar så att det passar den enskilde personen. Det kallar vi personlig pedagogik.

Läs mer om Nytidas ramverk för pedagogik

På Viksjöfors finns cirka 15 medarbetare (alla anställningsformer). Våra medarbetare har erfarenhet och kunskap för att arbeta med målgruppen. De har relevant utbildning inom social omsorg i form av till exempel omvårdnadsprogram, KY-utbildning inom social omsorg eller socionomutbildning.

Via vår egen utbildningsorganisation Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.

Kollektivavtal är tecknade genom arbetsgivarförbundet Almega Tjänsteföretagen med flera olika fackförbund.