Visa alla bilder

hGruppbostad

Egen regi
LSS 9§9
Vuxna
ADD, ADHD, Aspergers, Autism
5

LSS-bostad i Stockholm

LSS-gruppbostaden Värjan är för dig mellan 20 och 35 år med ADHD/ADD, Aspergers syndrom eller autism.

Hos oss på Värjan ska du känna dig som hemma och att du får göra saker som intresserar dig. Både sådant du är van att göra, samtidigt som vi vill hjälpa dig att hitta nya intressen. Varje dag ska kännas meningsfull och rik på innehåll. Eftersom vi tycker det är viktigt att du är engagerad i ditt liv och ditt boende, är du med och bestämmer utifrån dina egna förutsättningar.

Aktiviteter

Med vårt läge i Stockholms innerstad har vi stora möjligheter till aktiviteter av många olika slag. Varje vecka erbjuds du och de andra boende olika aktiviteter. Du har samtidigt rätt till minst en egen aktivitet i veckan med egen personal. Inomhus ägnar vi oss åt till exempel film, högläsning och matlagning. Utomhus gör vi utflykter, besöker caféer, går på bio, museer, kurser och gym, med mera. Till varje helg planeras aktiviteter och varannan månad har vi ett aktivitetsråd.

Måltider

Frukost äter du själv i din lägenhet med stöd från personal. Lunch på vardagar äter du på ditt arbete och kvällsmaten äter vi gemensamt. Personalen lagar måltiderna. Menyn anpassar vi efter storhelgerna. Vi har också temaveckor med mat från olika kulturer. Vill man gå ut och äta finns ett stort utbud restauranger på bland annat Rosenlundsgatan där boendet ligger.

Anhörigträffar

Dina anhöriga bjuds årligen in till träffar som vernissage och julfika. Vi har inget speciellt råd för anhöriga. Man deltar i möten om genomförandeplanen och möten som gäller den individuella planeringen.

På nätterna är boendet bemannat med vaken personal.

Stäng
Visa hela beskrivningen

Mer information om Värjan

Boendet ligger i hjärtat av Södermalm i Stockholm. Du bor i en egen lägenhet på 41-45 kvadratmeter med kök, stort badrum, parkett och en takhöjd på tre meter. Till lägenheten hör ett eget källarförråd. Lägenheten inreder du med dina egna möbler och personliga saker. Boendet har också gemensamt utrymme, bland annat kök där man kan laga och äta mat tillsammans, och en stor balkong mot innergården. Värjan har överfallslarm. All sorts service och butiker finns på gångavstånd,

Kommunikationer och miljö

Snett över Rosenlundsgatan ligger ingången till Södra station. 4:ans busslinje stannar cirka 40 meter från boendet. Naturområden som Tantolunden och Drakenbergsparken ligger i närheten och nås utan att korsa större gator.

I Nytida arbetar vi efter en gemensam pedagogik och med en samsyn kring grundläggande arbets- och förhållningssätt. Vi kallar det Nytidas ramverk för pedagogik. Det består av fem begrepp, eller pusselbitar: tillgänglighet, bemötande, motivation, samarbete och helhetssyn.Vi sätter ihop dessa pusselbitar så att det passar den enskilde personen. Det kallar vi personlig pedagogik.

Läs mer om Nytidas ramverk för pedagogik

På Värjan finns cirka 30 medarbetare (alla anställningsformer). Våra medarbetare har erfarenhet och kunskap för att arbeta med målgruppen. De har relevant utbildning inom social omsorg i form av till exempel omvårdnadsprogram, KY-utbildning inom social omsorg eller socionomutbildning. Hälso- och sjukvård: sjuksköterska.

Via vår egen utbildningsorganisation Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.

Kollektivavtal är tecknade genom arbetsgivarförbundet Almega Tjänsteföretagen med flera olika fackförbund.