hGruppbostad

Entreprenad
LSS 9§9
Vuxna
Autism
6

Hemtrevnad och självbestämmande

LSS-boendet Solvändan är för dig med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd, och som är 18 år eller äldre.

Vi satsar extra mycket på att erbjuda ett hemtrevligt boende där du bestämmer över din egen vardag. Vi ger god personlig omvårdnad där dina behov står i centrum i en miljö där du känner närhet och respekt. Viktiga mål för oss som arbetar här är att ta tillvara på dina egna resurser och tillsammans med dig, anhörig eller god man skapa förutsättningar för dig att vara delaktig och själv kunna ta beslut.

När du flyttar in hos oss får du en egen stödperson som tillsammans med dig utformar rutiner, så att du med hjälp och stöd kan handla, laga mat, städa och tvätta. Du får också hjälp med den personliga omvårdnaden beroende på vilka behov och önskemål du har. Många som bor på Solvändan deltar i daglig verksamhet som de åker till på vardagarna.

Aktiviteter

Fritiden är aktiv hos oss med till exempel egna eller gemensamma musikstunder, filmkvällar, utflykter, eller så läser vi eller pysslar tillsammans. Sommartid är vi gärna ute i trädgården där vi tar en fika eller grillar.

Måltider

Du väljer själv om du vill äta i din lägenhet eller i vårt gemensamma kök. Vi lagar mat tillsammans med dig, om du vill, och ger dig det stöd du behöver. Antingen tillsammans i det gemensamma köket eller enskilt hemma hos dig. Under helger och vid högtider gör vi lite extra fint och firar tillsammans eller på egen hand.

Anhörigträff

Varje år bjuder vi in till anhörigträffar i form av sommarfest och adventsfika.

Stäng
Visa hela beskrivningen

Mer information om Solvändan

Gruppbostaden är en enplansvilla där du bor i en egen lägenhet på 35-40 kvadratmeter. Lägenheten har öppen planlösning med kök, stort badrum och uteplats. Två av våra lägenheter har även separat sovrum. Lämpligt larm kopplas in vid behov. Bostaden har också gemensamt kök och vardagsrum där vi kan äta och laga mat tillsammans eller bara umgås. Solvändan har en stor uteplats och är omgiven av gräsmattor och bärbuskar.

Kommunikationer och miljö

Till Tungelsta är det enkelt att ta sig såväl med bil som med buss eller tåg. Gruppbostaden ligger med naturen inpå knuten och det är nära till promenadvägar, skog och hästhagar.

I Nytida arbetar vi efter en gemensam pedagogik och med en samsyn kring grundläggande arbets- och förhållningssätt. Vi kallar det Nytidas ramverk för pedagogik. Det består av fem begrepp, eller pusselbitar: tillgänglighet, bemötande, motivation, samarbete och helhetssyn.Vi sätter ihop dessa pusselbitar så att det passar den enskilde personen. Det kallar vi personlig pedagogik.

Läs mer om Nytidas ramverk för pedagogik

På Solvändan finns cirka 16 medarbetare (alla anställningsformer). Våra medarbetare har erfarenhet och kunskap för att arbeta med målgruppen. De har relevant utbildning inom social omsorg i form av till exempel omvårdnadsprogram, KY-utbildning inom social omsorg eller socionomutbildning. Hälso- och sjukvård: arbetsterapeut, sjukgymnast och medicinskt ansvarig sjuksköterska ingår i ett kommunalt resursteam som är kopplat till verksamheten.

Via vår egen utbildningsorganisation Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.

Kollektivavtal är tecknade genom arbetsgivarförbundet Almega Tjänsteföretagen med flera olika fackförbund.