Om verksamheten
Skogsgläntan är ett LSS-boende som vänder sig till barn och ungdomar med diagnos inom autismspektrum.
Vi arbetar individanpassat utifrån Nytidas ramverk för pedagogik (läs mer här >>) som bygger på lågaffektivt bemötande, tydliggörande pedagogik och alternativ och kompletterande kommunikation (AKK).
I en tydlig miljö som du har lätt att hantera och känner dig hemma i ger vi dig stöd anpassat för dig. För oss är det viktigt att du är trygg och att du trivs. När man känner sig trygg blir det lättare att ta nya steg i sin utveckling. Vi utgår från dina unika förutsättningar, behov, styrkor och intressen för att du ska utvecklas och må bra. Vi värnar om ett gott samarbete med ditt kontaktnät (anhöriga/skola/handläggare etc.).
Här på Skogsgläntan tycker vi att det är viktigt med uppmuntran, lek och gemenskap men också med struktur, ordning och reda.
Fysisk miljö
På Skogsgläntan har du gott om utrymme. Du har eget badrum, sovrum, allrum och uteplats. Det finns också fina rum för att umgås tillsammans på boendet. Vi har ett gemensamt aktivitets-/spelrum, matsal/vardagsrum och kök. På skogsgläntan umgås de som vill ute i vardagsrummet. Det är ombonat och trevligt med växter, soffor, bord och projektor. Aktivitetsrummet är öppet för den som vill, där finns sällskapsspel, TV och TV-spel. I verksamheten finns även pingisbord, tvättstuga, förråd och utomhusförråd.
Närmiljö
Skogsgläntan ligger i ett litet lantligt samhälle i Nygård. Det är nära till grönområden, skog, fotbollsplan och busstation. Från Nygård är det bilavstånd till badplatsen Prässebo, bil och cykelavstånd till Lödöse. I Lödöse finns ICA, skola, tågstation och vårdcentral.
Om medarbetarna
Vi eftersträvar en personalgrupp sammansatt av olika utbildningsbakgrund, ålder och kön för att möta olika behov av stöd hos barnen och ungdomarna. Exempel på utbildningsbakgrund för medarbetarna i verksamheten är beteendevetare och barn- och fritidsprogrammet. Vi rekryterar omsorgsfullt och lägger stor vikt vid personlig lämplighet.
Via vår egen utbildningsorganisation LÄRA (lara.se) vidareutbildar vi våra medarbetare inom till exempel diagnoser, lågaffektivt bemötande, tydliggörande pedagogik och AKK. Via LÄRA anordnar vi även handledning för fortsatt kompetensutveckling eller för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.