Visa alla bilder

hHVB

Egen regi
SoL 7.1.1
Vuxna
16
30+ år

HVB i Knutby

Opplunda HVB vänder sig till dig som är man och är 30 år eller äldre och som har någon av följande diagnoser: bipolaritet/manodepressivitet, depression och ångest, dubbeldiagnoser, personlighetsstörning, psykos, schizofreni eller tvångssyndrom.

På Opplunda vill vi hjälpa dig till ett liv där du klarar allt mer på egen hand. Det gör vi med stöd av individuella vårdplaner, fasta rutiner och genom att optimera din medicinering.

Nära samarbete med din placerare och stor respekt för din integritet och rätt att bestämma. Båda delarna är en förutsättning för att vårt arbete ska bli så framgångsrikt som möjligt. Vår verksamhet bygger på kognitiv teori med miljöterapeutiska inslag. Vi hjälper dig inom en rad områden: tandsanering, ekonomisk sanering och myndighetskontakter. Vår personal har lång erfarenhet av svårare psykoser. Opplunda är bemannat dygnet runt: dagtid med två till tre personer, kvällstid med två personer och nattetid en som vakar.

Aktiviteter och anhörigträff

På Opplunda har vi fasta veckoaktiviteter som bad, resor för att handla och matlagning i en av våra träningslägenheter. Du har tillgång till snickeri, målarateljé, träningslokal, växthus och personal med kunskap inom dessa områden. Vi anpassar självklart även aktiviteter efter dina egna intressen, kunskaper och förmåga. Inomhus kan du spela till exempel biljard och pingis och vi anordnar även filmvisningar. Vi har nära till sjöar för fiske, bad och båtturer. Är du intresserad av trädgårdsarbete finns det att syssla med på gården. Vi besöker caféer, restauranger och muséer. Du är med och ger synpunkter på vilka aktiviteter vi ska satsa på. Vi gör en årsplan över aktiviteter som är lite större och ska återkomma regelbundet. En gång om året bjuder vi in anhöriga och legala företrädare till en träff på boendet.

Måltider

Vi serverar tre mål om dagen. Frukost 08:30, lunch 13:00 och kvällsmat 18:00. Frukt finns att tillgå mellan måltiderna. All mat lagas till på plats och kosten är varierad och näringsrik.

Stäng
Visa hela beskrivningen

Mer information om Opplunda

Boendet ligger lantligt i en skogsglänta cirka fem kilometer från Knutby. Opplunda består av en huvudbyggnad och fem byggnader med sammanlagt 17 platser. Du bor i enkelrum på 20 till 38 kvadratmeter med toalett och dusch. Sex av våra rum har kokvrå. Alla rum är möblerade. Men du kan använda egna möbler om du föredrar det. Boendet är försett med brandlarm. Du har tillgång till gemensam matsal/TV-rum och aktivitetslokal med TV, pingis och biljard. Vi har trädgård och flera altaner.

Kommunikationer, service och miljö

Personalen skjutsar till och från allmänna kommunikationer som buss till Uppsala och Stockholm, och även till exempelvis Knutby där närmaste livsmedelsbutik och vårdcentral finns.

I Nytida arbetar vi efter en gemensam pedagogik och med en samsyn kring grundläggande arbets- och förhållningssätt. Vi kallar det Nytidas ramverk för pedagogik. Det består av fem begrepp, eller pusselbitar: tillgänglighet, bemötande, motivation, samarbete och helhetssyn.Vi sätter ihop dessa pusselbitar så att det passar den enskilde personen. Det kallar vi personlig pedagogik.

Läs mer om Nytidas ramverk för pedagogik

På Opplunda finns cirka 22 medarbetare (alla anställningsformer). Våra medarbetare har erfarenhet och kunskap för att arbeta med målgruppen. De har relevant utbildning inom social omsorg i form av till exempel omvårdnadsprogram, KY-utbildning inom social omsorg eller socionomutbildning. Hälso- och sjukvård: psykiatriker specialiserad i psykiatri och allmänmedicin.

Via vår egen utbildningsorganisation Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.

Kollektivavtal är tecknade genom arbetsgivarförbundet Almega Tjänsteföretagen med flera olika fackförbund.