Nyheter

Soluppgång över Opplunda

Kent Wahlbeck framför tavlan Sunrise Opplunda
Kent Wahlbeck framför tavlan Sunrise Opplunda

Sunrise, soluppgång, kallar konstnären Kent Wahlbeck den stora, vackra tavlan i mosaik som nu pryder Opplundas uterum. Tavlan har han under våren gjort tillsammans med boende och medarbetare på Opplunda HVB i Knutby.

I ljusa, nästan bleka färger har solen stigit upp över vågor eller en skog. Den är tavlans centrum. Från solen går mörka strålar.

– Solen stiger upp varje dag. Det är det enda som är lika för alla, oavsett vem man är, säger Kent om sitt val av motiv och varför tavlan heter Sunrise.

Initiativet till projektet kommer från gruppchefen Kim Wincent, som ville hitta en aktivitet för att involvera dem som bor på Opplunda och samtidigt använda Kents kunskaper. Kent Wahlbeck är konstnär, men han har också i många år arbetat på Opplunda.

Opplunda HVB-hem ligger vackert, men ensligt beläget, nästan inne i skogen. Här samsas en klunga röda hus i en idyllisk och lummig miljö. Mitt på gården står en jättelik ek. Det är tyst och stilla. De som bor här har mycket med sig i bagaget i form av psykiska funktionsnedsättningar och ohälsa, ibland i kombination med drogmissbruk. Det är inte alltid så lätt att hitta saker som kan aktivera dem. Tanken med att göra tavlan var att alla som ville kunde vara med och delta på sina villkor, mycket eller bara lite.

Mosaik som pussel

Då är mosaik ett bra val av material.

– Det är som att lägga pussel, alla kan delta och man behöver inte tänka så mycket, det är nästan lite meditativt. Man kan komma när man har lust och lägga en bit eller flera, säger Kent.

Tavlan Sunrise gjordes utifrån en skiss som Kent hade gjort. Skulle han göra om projektet är det där han skulle göra annorlunda.

– Jag skulle utgå från skisser från de boende istället, säger han.

tekning av man som fiskar en haj
En av R:s teckningar.

För en av de boende har konstprojektet betytt särskilt mycket. R som ofta tecknade när han var barn har hittat tillbaka till konsten som uttrycksform och han får mycket inspiration av att umgås och samtala med Kent.

– Jag tycker det är roligt att teckna och försöker göra mina teckningar så humoristiska som möjligt och ger gärna bort dem till medarbetarna här för att göra dem glada, berättar han.

Mosaiken är också väderbeständig och passar därför bra i uterummet som byggdes förra sommaren. Även då var flera av de boende med och målade och byggde golvet. Till uteplatsen ska också byggas en boulebana och längs långsidorna ska det bli blomsterspaljéer. Här blir många fina dagar och kvällar att njuta av för de boende och medarbetarna på Opplunda och kanske också en och annan soluppgång för den som vaknar tidigt.

Lyssna