hBarn- och ungdomsboende

Egen regi
LSS 9§8
Barn & Unga
Autism
4

LSS-boende i Täby

Lyran är ett LSS-boende som vänder sig till barn och ungdomar upp till och med 21 års ålder och som har autism, autismliknande tillstånd, utvecklingsstörning eller multifunktionshinder.

På Lyran hamnar du i en trygg miljö där du får utvecklas i din egen takt och utifrån dina speciella förutsättningar. Vi ordnar dagliga sysslor som passar dina intressen, styrkor och behov. Du får träna på sådant som är bra att kunna för att klara sig själv. Det kan handla om till att exempel laga mat, duka och handla.

Vi tycker det är viktigt att du blir uppmuntrad och har gemenskap och att vi har roligt tillsammans, och lika viktigt är det med ordning och reda och klara gränser. För oss är det också viktigt att du får ägna dig åt dina egna intressen. Vårt boende ligger nära naturen och där du har goda möjligheter till friluftsliv.

Stäng
Visa hela beskrivningen

Mer information om Lyran

Lyran ligger i en enplansvilla i ett trivsamt villaområde i Täby. Vi är ett litet boende med fyra platser. Du bor i eget rum. Villan har också vardagsrum, toalett, badrum och kök. Utomhus har vi en altan och en stor trädgård. Lyran ligger cirka fyra kilometer från Täby Centrum dit det går buss. Nära Lyran finns vårdcentral, mataffär och restauranger.

I Nytida arbetar vi efter en gemensam pedagogik och med en samsyn kring grundläggande arbets- och förhållningssätt. Vi kallar det Nytidas ramverk för pedagogik. Det består av fem begrepp, eller pusselbitar: tillgänglighet, bemötande, motivation, samarbete och helhetssyn.Vi sätter ihop dessa pusselbitar så att det passar den enskilde personen. Det kallar vi personlig pedagogik.

Läs mer om Nytidas ramverk för pedagogik

Våra medarbetare har erfarenhet och kunskap för att arbeta med målgruppen. De har relevant utbildning inom social omsorg i form av till exempel omvårdnadsprogram, KY-utbildning inom social omsorg eller socionomutbildning.

Via vår egen utbildningsorganisation Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.

Kollektivavtal är tecknade genom arbetsgivarförbundet Almega Tjänsteföretagen med flera olika fackförbund.