Om verksamheten
Hjälmvägens LSS-boende vänder sig till barn och ungdomar som har en diagnos inom autismspektrum eller intellektuell funktionsnedsättning.
Individen i fokus
Vi arbetar individanpassat utifrån Nytidas ramverk för pedagogik som bygger på lågaffektivt bemötande, tydliggörande pedagogik och alternativ och kompletterande kommunikation (AKK). När du flyttar in hos oss får du en stödperson som följer upp din individuella genomförandeplan.
Arbetssättet är individanpassat för att varje enskild boende ska ha de bästa förutsättningar för livskvalitet, delaktighet, självbestämmande och meningsfullhet. Med lugn, trygghet och struktur ger vi dig stöd att använda dina styrkor och att bejaka dina intressen.
Arbetsmiljö
Miljön på Hjälmvägen är trygg, strukturerad och förutsägbar och vi som jobbar här bemöter dig på samma sätt. Du får vårt stöd att utveckla dina personliga färdigheter och bli allt mer självständig. Social samvaro och kommunikation är två områden vi satsar extra på. Vi tycker det är viktigt att du blir uppmuntrad, känner gemenskap och att vi har roligt tillsammans. Samtidigt är det också viktigt med struktur och tydliga gränser. Vi vill ge dig en känsla av sammanhang och ordning i livet, på så sätt ökar din livskvalitet.
Aktiviteter
Varje dag har vi aktiviteter utomhus och på helger och andra ledigheter ger vi oss vi ofta iväg och badar eller gör längre utflykter. Andra aktiviteter kan vara att åka iväg och fika, gå på dans eller handla kläder.
Fysisk miljö
Du bor i ett eget rum som du inreder själv tillsammans med dina föräldrar och vår personal för att det ska bli personligt och passa just dig. Boendet har en stor trädgård och mysiga gemensamma utrymmen för måltider och avkoppling. Det finns dessutom olika rum för aktivitet, upplevelser och avkoppling med massage.
Om medarbetarna
På Hjälmvägen finns personal på plats dygnet runt, året om. Vi eftersträvar en personalgrupp sammansatt av olika utbildningsbakgrund, ålder och kön för att möta olika behov av stöd hos barnen och ungdomarna. Exempel på utbildningsbakgrund för medarbetarna i verksamheten är socionom, stödassistent, undersköterska och grundskollärare. Vi rekryterar omsorgsfullt och lägger stor vikt vid personlig lämplighet.
Via vår egen utbildningsverksamhet Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel utbildningar inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.