Fredriksberg

hGruppbostad
Stenkullen, Lerum, Västra Götaland

Om verksamheten

Fredriksbergs LSS-gruppboende vänder sig till vuxna med en utvecklingsstörning.

På Fredriksberg får du hjälp att planera och organisera en trygg vardag som ska kännas meningsfull och rik på innehåll. Vi utgår från dina unika behov. Hos oss får du privat tid med personalen, såväl i som utanför hemmet. Du har tillgång till personal dygnet runt, året om.

Individen i fokus

Vi satsar på att du ska känna dig hemma och kunna utvecklas som person. Varje vecka har vi stående aktiviteter som ska bidra till din personliga utveckling och ge dig chansen att syssla med dina fritidsintressen. Vi samarbetar med FUB, vuxenskolan och ett närliggande boende, samt även med en musik- respektive teatergrupp. Utifrån arbetssättet ADL (Anpassning i Dagligt Liv) stöttar vi dig i vardagliga göromål som städning, tvätt, hygien och matlagning.

Vi har husmöten där du kan bidra med dina synpunkter och lyssna på andras. På mötena, som självklart är frivilliga, brukar vi komma överens om till exempel aktiviteter och gemensamma måltider.

Aktiviteter

Kvällstid har vi regelbundet aktiviteter på boendet. Ibland spelar vi spel och andra gånger blir det musikstund med allsång, teckenstöd och gitarr. Du kan också delta i en klaffgitarrgrupp som träffas tillsammans och spelar och sjunger tillsammans. Flera gånger om året bjuder vi in andra gruppbostäder i närheten till fest och ibland blir vi bortbjudna på grillfest eller kräftskiva till exempel. Du kan också få massage av utbildad massör. Utomhus har vi gott om strövområden. Varje vecka har vi så kallade "hemmadagar" och då vill de allra flesta komma ut en sväng, genom att exempelvis gå i affärer eller ta en fika på något café. Du kan välja att antingen ge dig ut tillsammans med en granne eller med någon från personalen. Vi har också en liten buss som vi kan boka för att ge oss iväg på lite längre utflykter tillsammans och varje månad går bussen till dansen i Kungälv.

Måltider

Till vardags får du hjälp med matlagningen i din lägenhet. Under helger och högtider kan du, om du vill, äta tillsammans med dina grannar. Vi dukar alltid fint vid dessa tillfällen. Vill du gå ut och äta finns såväl restauranger som cafeteria i närheten.

Anhörigträff

Två gånger per år anordnar vi anhörigträffar. Vid behov informerar vi också närstående per brev. Som anhörig skall man alltid känna att man är välkommen att hälsa på.

Fysisk miljö

Fredriksberg har två tvårumslägenheter och fyra enrumslägenheter med sovalkov. Alla lägenheterna har kök, badrum och balkong eller uteplats. Gruppbostaden har också gemensamt kök respektive vardagsrum med TV och matsalsbord för storhelger och kalas. Utomhus har du tillgång till gemensam altan.

Kommunikationer, service och miljö

I närheten av Fredriksberg finns både busshållplats och tågförbindelser. Fredriksberg ligger i ett lugnt område med närhet till såväl ett litet centrum som till natur, skog, ängar och promenadvägar.

Om medarbetarna

På Fredriksberg finns cirka elva medarbetare (alla anställningsformer). Våra medarbetare har erfarenhet och kunskap för att arbeta med målgruppen. De har relevant utbildning inom social omsorg i form av till exempel omvårdnadsprogram, KY-utbildning inom social omsorg eller socionomutbildning. Vi har ett nära samarbete med hemsjukvård, logopeder, arbetsterapeuter och vårdcentral.

Visa hela beskrivningen

Lyssna