Enigmagården

hKorttidsboende, LSS-fritids
Täby, Stockholm
1 av 11 bilder
Alla bilder

Om verksamheten

Enigmagårdens LSS-korttidsboende och fritidsgård vänder sig till dig med Aspergers syndrom/högfungerande autism mellan 15-23 år.

Målet för oss på Enigmagården är att erbjuda en trygg miljö som du känner dig hemma i. När du har bra kontroll och personal som du är trygg med, får du lättare att utveckla dina förmågor. Vi vill ge dig en så god chans som möjligt att utvecklas i din egen takt och med det stöd just du behöver. Tillsammans tar vi fram en genomförandeplan som ligger till grund för vårt pedagogiska arbete där vi tar utgår från dina behov, starka sidor och intressen.

Till Enigmagården kommer du för att träffa jämnåriga och för att utveckla dina sociala färdigheter. Vi tränar på vardagssysslor, att hitta bra aktiviteter att göra på fritiden, göra saker i grupp och att hitta en tillhörighet. Vi lägger stort fokus på det personliga samtalet. Det handlar ofta om sådant som är naturligt och okomplicerat för de flesta ungdomar men som kan vara knepigt för ungdomar med Aspergers syndrom. Samtalen kan också handla om det tysta sociala spelet som finns överallt i samhället och som många ibland har svårt att förstå.

Korttidshem

På korttidshemmet sover du över. En del bor över mitt i veckan, andra på helgerna. För att du ska känna dig hemma och trygg har du ett eget rum där dina personliga saker väntar på dig när du kommer hit.

Vi ordnar aktiviteter som passar dig och vi gör saker både var för sig och gemensamt. Tillsammans övar vi som sagt på vardagssysslor som kan handla om att laga mat, städa, bädda sängen och sköta den personliga hygienen. Vi ger oss också ofta iväg i vår egen buss och går på restaurang, besöker museer, tävlar i gokart, och mycket annat.

Vi brukar försöka erbjuda utflyttad verksamhet, vi kallar det för vårt kollo och det är efterlängtade dagar där vi kommer iväg tillsammans och maxar det som hör vintern och sommaren till.

Fritidsgården

Till fritidsgården kommer du efter skolan. Här får du hjälp att planera din eftermiddag och ägna dig åt olika fritidsaktiviteter. Det kan röra sig om allt från att spela innebandy, få massage och laga mellanmål, till att göra läxor eller arbeta vid datorn. Vår buss gör det möjligt att också åka iväg för aktiviteter. Och precis som på vilken annan fritidsgård som helst kan man bara sitta här och lyssna på musik, fika och umgås. Fritidsgården är öppen från skolans slut fram till klockan 19.00.

Fysisk miljö

Enigmagården ligger centralt i Täby vilket gör att det är nära till det mesta av samhällsservice.

Till exempel är det 100 meter till närmsta busshållplats och 1 kilometer till Roslagsbanan, Täby centrum och Tibble Sportcenter.

Det finns även gott om natur- och strövområden i närheten.

Om medarbetarna

På Enigmagården finns 14 medarbetare. Våra medarbetare har erfarenhet och kunskap för att arbeta med målgruppen. De har relevant utbildning inom social omsorg i form av till exempel omvårdnadsprogram, KY-utbildning inom social omsorg eller socionomutbildning.

Så är det att bo på ett korttidsboende

Visa hela beskrivningen

Lyssna