Om verksamheten
Kastanjettens korttidsboende vänder sig till barn och ungdomar med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, intellektuell funktionsnedsättning och fysiska eller psykiatriska tilläggsdiagnoser.
Vårt mål är att erbjuda dig en aktiv fritid i en trygg, positiv miljö där du kan utvecklas i din egen takt. Vi utgår från dina behov, intressen och starka sidor och att det är du som vet hur du vill ha det. Vi värdesätter ett nära samarbete med ditt nätverk, som till exempel din familj.
Vi tycker det är viktigt att ha kul tillsammans, samtidigt som vi arbetar med struktur, ordning och reda.
Aktiviteter
Barnen och ungdomarna här på Kastanjetten har olika behov och därför brukar vi dela upp oss i mindre grupper så att de som tycker om att vara mer fysiskt aktiva gör saker tillsammans och de som i stället tycker om lugnare aktiviteter som till exempel taktil- och sinnesstimulering gör saker tillsammans.
På Kastanjetten får du många tillfällen till ADL-träning genom till exempel att vara med och laga mat, duka och att handla. Du kommer också att ha gott om tid att syssla med egna aktiviteter eller delta i gruppaktiviteter. I våra lokaler finns massor av kul att göra: hoppa och simma i bollhavet, koppla av i sinnesrummet, titta på film, spela spel eller låta fantasin flöda och skapa något för att nämna några exempel. Vi har också ett rum med det medicintekniska hjälpmedlet Hoppolek.
Med vårt geografiska läge har vi goda förutsättningar för aktiviteter även utanför Kastanjetten – både på hemmaplan i Täby och i Stockholm. Till exempel åker vi till ett varmbad på lördagar (bokat för oss), en aktivitet som är mycket uppskattad.
Kost
Kastanjetten har en egen kock och vi anpassar maten efter dina speciella behov. Personalen har erfarenhet att hantera såväl sond som specialkost.
Fysisk miljö
På boendet finns flera rum för olika aktiviteter samt ett stort kök. Under din vistelse här bor du i ett eget rum. Vi har en utegård med lekplats där vi grillar och leker under hela året.
Boendet ligger i Roslags Näsby, strax norr om Stockholm i närheten av Täby. I närområdet har vi tillgång till livsmedelsbutik och restauranger, samt fin natur. Busshållplatsen utanför boendet har avgångar till Danderyd, Täby och Odenplan, och lite längre bort går det att ta Roslagsbanan.
Om medarbetarna
Vi som arbetar här har lång erfarenhet av autism, olika fysiska funktionsnedsättningar och epilepsi, samt ovanliga diagnoser. Många har utbildning inom social omsorg i form av till exempel omvårdnadsprogram, KY-utbildning inom social omsorg eller socionomutbildning. På natten har vi vaken personal och vi är vana vid att hantera många olika hjälpmedel.
Via vår egen utbildningsverksamhet Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel utbildningar inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.