ASP Center för barn & unga

hBarn- och ungdomsboende, Gruppbostad, HVB
Boden, Norrbotten
1 av 8 bilder
Alla bilder

Om verksamheten

LSS-boendet ASP Center vänder sig till dig med ADHD/ADD, Aspergers syndrom och högfungerande autism.

På ASP Center får du stöd till ett mer självständigt liv. Målet är att du ska klara att hantera dina dagar på ett bra sätt, och att du får kunskaper som du har nytta av i livet som ligger framför dig. Vi arbetar KBT-inriktat (kognitiv beteendeterapi) och utgår från dina unika förutsättningar och behov och uppdragsgivarens målsättning med placeringen. I en glad och positiv miljö vill vi erbjuda hjälp och stöd till ett liv med hög kvalitet. På ASP finns olika boendeformer, alltifrån lägenheter till gemensamma boenden med högst tre personer samtidigt.

Sysselsättning, aktiviteter och bil

ASP Center erbjuder dig möjlighet till daglig sysselsättning eller skolgång. Vår verksamhet är individanpassad och du har många möjligheter att planera din vardag. Vi samarbetar med flera olika företag och den kommunala skolan – allt från grundskola till gymnasium – samt med folkhögskolan i Sunderbyn.

På ASP Center får du social träning. Vi hjälper dig att utveckla dina förmågor som gör det möjligt för dig att i framtiden bli så självständig som möjligt och kunna sköta ett eget boende. Du får även träna sociala färdigheter för att klara av att möta samhället och dess olika situationer som man kan stå inför.

Du som bor på ASP Center får tillgång till bil för att kunna uträtta ärenden som att handla, besöka vänner, utöva idrottsaktiviteter, och så vidare.

Veckans aktiviteter planerar du tillsammans med personalen och du kan få ett personligt dags- och veckoschema. Vår sociala träning kan bestå av till exempel utflykter, bowling, bio, cafébesök och träning. Omgivningarna inbjuder till promenader, skidåkning, fiske och annat friluftsliv.

Rehabilitering

På ASP Center arbetar två rehabiliteringspedagoger och vi samarbetar med habiliteringen på Sunderby sjukhus.

Måltider

Vi planerar och handlar in till måltider tillsammans med dig. På vissa av våra enheter äter man måltiderna gemensamt, på andra enskilt – allt utifrån våra boendes behov. All mat lagas på respektive enhet. Du får hjälp av personalen att lära dig att laga mat. På helgerna brukar vi äta extra gott och vid högtider går hela ASP Center ut och äter på restaurang.

Anhörigkontakt

Om du är minderårig har vi telefonkontakt med dina anhöriga en gång i veckan. Är du över 18 år behöver vi skriftligt tillstånd för detta.

Fysisk miljö

ASP Center är beläget i samhället Sävast, cirka åtta kilometer från Boden och runt tre mil från Luleå. Centret består av åtta enheter med totalt 15 platser. Du bor i en egen lägenhet med badrum. Vissa lägenheter har kök, andra trinettkök medan övriga har tillgång till kök. En del lägenheter har även egen uteplats. ASP Center står för möbleringen men du kan också ta med egna möbler om du vill. På varje enhet finns gemensamma ytor för matlagning och samvaro samt uteplats. På området finns grillplats. Vid behov finns tillgång till trygghetslarm. Alla enheter har överfallslarm.

Kommunikationer, service och miljö

Till Boden och Luleås centrum går det bussar årets alla dagar. Från Bodens centrum och Luleås centrum finns det flera buss- och tågavgångar varje dag, både söderut och norrut. Från ASP Center är det tre mil till närmaste flygplats, Luleå Airport med ett flertal dagliga flygavgångar till olika destinationer.

I Sävast finns butik, pizzeria och postservice och vi har nära till naturen, promenadvägar, golfbana, skidanläggning och fiske.

Om medarbetarna

På ASP Center finns cirka 37 medarbetare (alla anställningsformer). Våra medarbetare har erfarenhet och kunskap för att arbeta med målgruppen. De har relevant utbildning inom social omsorg i form av till exempel omvårdnadsprogram, KY-utbildning inom social omsorg eller socionomutbildning. Hälso- och sjukvård: läkare finns på boendet en gång per månad, sjuksköterska arbetar kvartstid på ASP Center.

Visa hela beskrivningen