Nyheter

Studiecirkel på Liljeholmen Syds dagliga verksamhet inför valet

Shariar och Marcus

Nytidas dagliga verksamhet Liljeholmen Syd har bjudit in till studiecirkel för att vid tre tillfällen lära sig mer om varför vi röstar och diskutera viktiga valfrågor.

I dag är det Julia Linde, verksamhetsutvecklare, på Liljeholmen Syd, som håller i mötet. I dag deltar Markus, Issa och Shahriar.

Julia inleder med att fråga om det är några särskilda politiska ämnen som gruppen vill veta mer om. Markus som är intresserad av politik har tittat på SVT:s ”Utfrågningen”. Där har en pizzabagare berättat att de höga elpriserna gör att han inte längre har råd att göra pizzor. Markus vill därför veta mer om energifrågan och vad partierna tycker om kärnkraften. Issa vill veta mer om jämställdhet. Julia antecknar de olika ämnena på en orange tavla längst bak i rummet.

Val till riksdag, region och kommun

Sedan pratar de vidare om att vi röstar till riksdag, region och kommun med tre olika valsedlar i olika färger: gult, blått och vitt. De olika instanserna ansvarar för olika saker.

– Allt som har med sjukvård att göra, säger Markus om regionens ansvar.

Kommunerna ansvarar bland annat för skola, LSS och äldreomsorg. Riksdagen beslutar om järnvägar och vägar, domstol och polis samt högskolor och universitet.

Diskussionen går vidare till att handla om att det är viktigt att få vara med och bestämma.

– Demokrati betyder folkstyre, säger Issa.

– I en demokrati får man fria åsikter och tycka olika, fortsätter Markus och Shahriar.

–  Det är därför det finns olika partier att rösta på, säger Julia.

Hon säger också att det är viktigt att ta reda på vad partierna vill men också att försöka ta reda på om de också håller sina löften. Partiernas hemsidor kan vara ett bra ställe att hitta information. Att försöka se på hur deras budgetar ser ut kan också vara ett sätt att försöka förstå mer om vad de vill.

Filmer från 8 sidor

Den lättlästa tidningen 8 sidor har gjort film både om hur valet går till och korta filmer om varje parti. Men nu börjar tiden för dagens möte att ta slut så de väljer tre filmer att titta på Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet. Innan det skiljs bestämmer gruppen sig för att Julia till nästa gång ska ta reda på mer om hur partiernas budget ser ut och vad de tycker i energifrågan

shariar i förgrund Marcus bakom mot orangetavla båda sitter

Shahriar och Markus deltar i studiecirkeln.

Julia står vid tavla för att anteckna

Julia antecknar de ämnen gruppen vill veta mer om.

Här hittar du alla Nytidas dagliga verksamheter

Lyssna