Nyheter

Mummelgruppen på dagliga verksamheten Alvik Väst möter politiker inför valet

Galo, Sahil, Sven-Gunnar i Mummelgruppen

På dagliga verksamheten Alvik Väst i Bromma finns Mummelgruppen. Det är några personer som är intresserade av nyheter och av vad som händer i samhället. Inför valet har de bjudit in politiker att svara på frågor.

Mummelgruppen består av Sven-Gunnar, Sahil, Jeanette, Galo och Nicole. I gruppen ingår också coachen Sandra. Namnet Mummelgruppen är valt för att journalister tidigare brukade kallas murvlar och för att samtalen i gruppen ibland blir lite mumliga. Mummelgruppen ses en gång i veckan för att prata om nyheter och det som händer i världen.

–  SVT play har nyheter på lätt svenska som är jättebra, berättar Galo. 

Vill veta vad politikerna tycker

Eftersom det är valår i år vill Mummelgruppen veta mer om vad de politiska partierna tycker. Därför har de bjudit in politiker från olika partier. Det är något som gruppen har gjort även tidigare valår.

– Jag tror det är tredje gången. I år har de fått komma ett parti i taget, säger Sven-Gunnar som, tillsammans med Sahil, varit med i gruppen i tolv år.

De har fått besök av politiker från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet. Partierna har i förväg fått ett brev med fem frågor som gruppen vill ha svar på. Frågorna rör både saker i Bromma och större frågor.

Trafik, LSS och pension

Trafiksituationen i Bromma är exempel på en lokal fråga.

– Vi frågade vad som händer med Brommaplansrondellen, säger Sven-Gunnar.

Svaren från partierna var ganska luddiga tycker gruppen, det handlade om att tillsätta en utredning, göra en plan och att frågan varit satt på is.

Pension och LSS-reformen var två av de större frågorna där gruppen ville veta mer.

–  Mina barn tjatar på mig om pensionen, säger Jeanette.

Nicole tycker att särskilt frågan om assistansen inom LSS är viktig. Hon blev själv av med assistanstimmar när hon tidigare bodde i Motala. Här svarar partierna bland annat att personer med funktionsnedsättning ska kunna leva ett liv som andra.  

Sahil är intresserad av hur staden ska utvecklas och hur mycket det ska byggas.

Alla uppskattade att politikerna kom.

– De var trevliga, säger Sahil.

Gruppen tror också att det kan vara bra för politikerna att besöka dem.

– Jag tänker att de kan lära sig mer om oss och se verksamheten, säger Sven-Gunnar.

Svaren från politikerna har sammanställts och kommer att delas ut även till de andra som är på den dagliga verksamheten Alvik Väst. Nu håller den dagliga verksamheten också på att ta fram en sammanställning av hur det går till att förtidsrösta och var man kan göra det. För rösta ska de göra allihop!

Galo, Sahil, Sven-Gunnar  i Mummelgruppen

Galo, Sahil, Sven-Gunnar och de andra i Mummelgruppen har träffat politiker inför valet.

Här hittar du alla Nytidas dagliga verksamheter

Lyssna