Nyheter

Härligt på dagliga verksamheternas friidrottsdag

kvinna framför läktare

Fredagen den 31 augusti hänger regnet i luften över Farsta idrottsplats men det hindrar inte det glada gänget från flera av Nytidas dagliga verksamheter som har samlats för den årliga friidrottsdagen.

Musik strömmar ut ur högtalarna och uppvärmningen drar igång under ledning av Sofia Eneroth, som är coach och ansvarig för träning och hälsa. Nu får hon hjälp att leda uppvärmningen av kollegan Amanda Lind som till vardags jobbar på enheten Liljehomen öst
– Jogga på stället, armar upp, lyft knäna snett upp. Kom igen Stockholm, kom igen Farsta, peppar de deltagarna.
När uppvärmningen är slut startar tävlingarna i längd- och höjdhopp, kula och löpning. Alla kan vara med och tävla på sina villkor.

– Vi anpassar utifrån var och ens förutsättningar och alla ska kunna delta i något. Den som sitter i rullstol kan vara med på löpningen eller kasta kula. Har man svårt att orka eller greppa en kula finns bollar i till exempel skumgummi, säger Sofia.
För den som bara vill var med och heja går det också bra och skulle man ändra sig är det bara att hänga på i någon gren.

längdhopp

I längdhoppsgropen ansvarar Espen Thorsmæhlum, som till vardags jobbar på den dagliga verksamheten i Globen, för att mäta hoppen. En av dem som får till ett bra hopp är Dimitris från Spånga Nord som hoppar 2,10 meter.

Vid 100-metersbanan startar Sofia lopp efter lopp och många vill vara med. Reglerna är enkla.

– Se till att ni springer på er egen bana så att vi kan ta tiden. Just nu är den bästa tiden 11.09, säger hon.

Janne Pilblad på Nytida dagliga verksamheter

Med jämna mellanrum hörs en speakerröst som berättar om vad som händer i de olika grenarna. Det är Janne Pilblad, själv friidrottsentusiast och en av dem som varit med och arrangerat tävlingarna sedan starten för fyra år sedan. 

– Friidrott är alla idrotters moder, man kan prova på både individuellt och tillsammans. Tanken är att det ska vara kul att röra på sig då tänker man inte på att det är jobbigt, säger han.

Träning är viktigt för alla och inte minst för personer med någon funktionsnedsättning som kan ha svårare att komma igång med att träna.
– Friidrottsdagen är ett sätt att möjliggöra för fler att röra på sig. Det handlar om att må bra och om livskvalitet, säger Janne.

Lyssna