När vi sitter och pratar med Kaspar och Elis som jobbat på Kasper kollo i fem respektive sju år så är det tydligt att de båda älskar kollo. De har gått från att vara novischer på kollo till att idag vara kollorävar som verkligen kan kollo – och fler år ska det bli!

De är enade om att bästa kolloåret var i år, då de hade en väldigt trygg personalgrupp, med kunniga, lösningsfokuserade och engagerade ledare, vilket gjorde att kollo blev väldigt bra och kul för deltagare såväl som för ledare. Vi diskuterar vilt vikten av en trygg personalgrupp eftersom den tryggheten överförs till deltagarna. Det märks tydligt på deltagarna när vi i ledargruppen har det bra och är trygga med varandra..

De menar båda på att det är ett otroligt roligt jobb samtidigt som det är mångsidigt och utvecklande. På kollo kan vad som helst hända på en dag, säger Elis, men kollo blir också vad vi vill att det ska bli. Med andra ord blir det tydligt att det krävs mycket kreativitet och ett lösningsfokus för att jobba som ledare på Kasper.

Det är skönt att jobba på ett ställe där alla vill väl, säger Elis. Kaspar flikar in att det är skönt att kunna stå för det en gör på jobbet och att jobbet som kolloledare bidrar till något positivt och är mycket meningsfullt. Elis berättar också att kollo blir ett långvarigt projekt när deltagare kommer tillbaka varje sommar och du som ledare får se hur alla utvecklas. Inte nog med det så är kollo även en unik jobbsituation för ledarna, som också bor på kollo. Kaspar och Elis framhäver båda två att det är guld att få jobba i ett team på ett ställe där de trivs med alla.

Vid frågan om vilken som är deras favoritutflykt på kollo funderar Kaspar och kommer fram till att det nog skulle kunna vara äventyrsbad, för att det möjliggör för deltagarna att umgås och ha kul i grupp. En aktivitet som enar gruppen! Elis kommer fram till att hans favoritutflykt nog är höghöjdsbanan för att det ändå är lite läskigt. De är båda överens om att Norra Vi är den bästa gården, men såklart är det ju deltagare och ledare tillsammans som gör kollo.

Kaspar och Elis är bästa kompisar och har jobbat flera kollon tillsammans. Under sina år på kollo har de hunnit vara ledare, förtroendeledare och arbetsledare.

Lyssna