Nyheter

Daglig verksamhet en plats att utvecklas på

Himmel blå repeterar

Dagliga verksamheter kan utformas på olika sätt. Så likt en vanlig arbetsplats som möjligt eller vara en plats där man får ägna sig åt det man är passionerat intresserad av. I Lund har Nytida dagliga verksamheter av båda sorterna.

Klockan är runt nio och en efter en kommer de som jobbar på Skoa Lund in genom dörren till den lilla hallen. Skoa Lund är en av Nytidas dagliga verksamheter som erbjuder arbetsinriktad träning, där de som så önskar får hjälp att steg för steg gå vidare ut på arbetsmarknaden.

Nils-Henrik på Skoa Lund
Nils-Henrik arbetar på Skoa Lund.

Nils-Henrik sitter vid sin arbetsplats och sorterar ner skruvar och muttrar i påsar åt ett företag som heter Meab. Vid ett annat bord ska små gröna grodor få kronor klistrade på sina huvuden och sedan läggas ner i påsar, 25 i varje. Grodorna används när det ska dukas fint. Andra företag som får hjälp av Skoa Lund är Erikshjälpen, Tehuset och Giving People.

Praktik på andra arbetsplatser

Här styrs var och ens arbetsdag av en individuell plan. En del är nöjda med att vara kvar här, andra har som mål att komma vidare och göra praktik på en annan arbetsplats till exempel i butik eller på bibliotek. Först görs alltid en kartläggning för att se vad personen vill och kan göra. Sedan tas små steg i taget för att nå målet. Av de nio personer som är på Skoa Lund har tre praktik just nu.

Emmy Skoa Lund
Emmy trivs på sin praktik

En av dem är Emmy. När alla samlas i köket för tio-fikat med kaffe och knäckemackor med ost och marmelad berättar hon om sin praktik på ett företag som heter Note.

– Jag trivs bra på Note, alla är snälla och hälsar, jag monterar kretskort och viker lådor, säger Emmy.

I dagsläget är Emmy på Note två timmar om dagen men målet är att hon ska vara där 4 eller 5 timmar. Än så länge är Johanna Nilsson, som är gruppchef på Skoa Lund, eller någon av hennes kollegor med och finns i närheten när Emmy jobbar. De är med för att hjälpa till med pedagogisk anpassning och för att skapa ett individuellt stöd utifrån det varje deltagare behöver för att kunna lyckas med sitt arbete. På sikt kommer Emmy dock snart att klara sig själv på Note.

Runt köksbordet pågår ett livligt samtal, kring vad man gjort i helgen, var i Stockholm olika kända personer bor, om träning och lunchmat, såsom det är på de flesta arbetsplatser.

– Den sociala biten är viktig och något man tränar på när man är här. Det kan handla om vad man pratar om när man är på jobbet, hur mycket man pratar eller hur man är en bra arbetskamrat, säger Johanna.

Musiken i centrum

I en annan del av Lund ligger Nytidas dagliga verksamhet Stora Blå Syd. I taket i den stora salen hänger spindelväv, fladdermöss och ballonger i svart och orange som en påminnelse om den Hallowenfest som Stora Blå Syd var värd för några dagar tidigare. Då kom 125 personer för att dansa till Andres dansbandsorkester. Nu är det istället bandet Himmel Blå som repeterar och musiken flödar ut över lokalen. När vi gräver guld i USA, Teddybjörnen Fredriksson och Did I tell you that I love you, finns på dagens låtlista.

Här är musikintresset den gemensamma nämnaren. Eftersom detta är en renodlad daglig verksamhet med musikinriktning kommer deltagare från hela Skåne. En av dem är Emanuel som åker en timme från Perstorp för att komma hit.

– Musik har alltid varit min grej, säger han som svar på varför han är här.

På Stora Blå Syd är det musik i grupp på förmiddagarna och två gånger i veckan får var och en individuell undervisning i sång och instrument. Emanuels instrument är trummor och kongas.

– Allt vi gör ska leda till att vi visar upp oss på en konsert, säger gruppchefen Andreas Hiller och fortsätter.

– Jag tror på musikens förmåga att åstadkomma förändring, inte minst för den här målgruppen som ofta försummas. Här får de hålla på med musik som de älskar.

– En del människor mår bra av att jobba med musik. De som kommer hit är motiverade, övar mycket och övning ger färdighet, säger hans kollega Janne som jobbat på Stora Blå Syd sedan starten 2013.

För att komma till Stora Blå Syd behöver man inga förkunskaper men man ska tycka om musik. De olika banden uppträder på fester och andra tillställningar och har också spelat i Köpenhamn. Mötet med andra människor är viktigt, liksom allting runt konserten, till exempel att vara nervös menar Andreas.

– Man växer av att besegra nervositeten som finns innan man ska upp på scen.

På samma sätt tar var och en ansvar för sitt instrument, med sladdar och förstärkare som ska plockas upp och ned inför och efter en konsert.

– Att lära sig ta ansvar har man nytta av i vardagen också, att förstå inget ger sig av själv utan att man måste hjälpas åt, säger Janne.

Sammanfattningsvis ger Nytidas dagliga verksamheter i Lund möjligheter att både utvecklas professionellt, att öva sociala vardagsförmågor och att få arbetskamrater och vänner.

Dagliga verksamheter i Skåne

Lyssna