Visa alla bilder

hSärskilt boende

Egen regi
SoL 7.1.2
Vuxna
12

Särskilt boende i Skärholmen

Syrenen särskilt boende vänder sig i första hand till vuxna från 20 år med psykiska funktionsnedsättningar såsom schizofreni, psykoser, bipolaritet, depression och ångestproblematik.

Vi arbetar inte med aktivt missbruk. Du ska vara medicinskt färdigbehandlad och klara av att vistas i en fri och öppen miljö.

Hos oss bor du i en miljö som liknar den ute i samhället. Skillnaden är att du bor tryggare här då vi ger dig just det stöd du behöver. Du får vår hjälp att planera och klara vardagen med allt vad den innebär i form av till exempel tvätt, städning och handling. När du flyttar in får du två stödpersoner som sedan har huvudansvar för dina olika behov och stödinsatser. Det finns personal på Syrenen dygnet runt, nattetid med sovande jour.

Pedagogik

Vi arbetar enligt pedagogiken stöd till Ett Självständigt Liv (ESL) som kortfattat innebär att du själv ska vara delaktig i allt som rör dig och ditt liv. Vårt mål är att göra saker tillsammans med dig – inte åt dig. Vi använder oss också av stödjande samtal.

Aktiviteter och måltider

På Syrenen anordnar vi både aktiviteter för dig enskilt och för alla boende tillsammans. I vårt gemensamma vardagsrum kan du till exempel umgås, se på TV och delta i filmkvällar. Vi gör också gärna utflykter, både spontana och planerade.

På Syrenen får du hemlagad mat till självkostnadspris. I vårt gemensamma kök lagas frukost, lunch och middag. Du kan också laga egen mat i din lägenhet med stöd av personal om du behöver det. Måltiderna väljer man själv om man vill äta i den gemensamma matsalen eller inne i sin lägenhet. Helger och högtider firar vi gärna tillsammans.

Stäng
Visa hela beskrivningen

Mer information om Syrenen

Du bor i eget rum på 27 kvadratmeter med trinettkök, toalett, dusch och en liten balkong. Du har tillgång till boendets gemensamma utrymmen: matsal, vardagsrum, tvättstuga samt en uteplats i markplan. Lägenheten är omöblerad. Boendet med sina tolv platser ligger på ett och samma våningsplan fyra trappor upp i ett hyreshus med hiss.

Syrenen ligger mittemot Vårbergs centrum. Det finns fina närmiljöer med vackra promenadstråk. Det finns mycket goda kommunikationer med bussar och tunnelbana i Vårberg centrum där det även finns bilparkering. I centrum finns butiker, restauranger och annan service. En tunnelbanestation bort har du även Skärholmen centrum. Om du behöver så hjälper vi dig självklart med kontakter med sjukvård, tandläkare, frisör och andra tjänster du har behov av.

I Nytida arbetar vi efter en gemensam pedagogik och med en samsyn kring grundläggande arbets- och förhållningssätt. Vi kallar det Nytidas ramverk för pedagogik. Det består av fem begrepp, eller pusselbitar: tillgänglighet, bemötande, motivation, samarbete och helhetssyn.Vi sätter ihop dessa pusselbitar så att det passar den enskilde personen. Det kallar vi personlig pedagogik.

Läs mer om Nytidas ramverk för pedagogik

På Syrenen finns 9 medarbetare. Våra medarbetare har erfarenhet och kunskap för att arbeta med målgruppen. De har relevant utbildning inom social omsorg med inriktning psykiatri.

Via vår egen utbildningsorganisation Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.

Kollektivavtal är tecknade genom arbetsgivarförbunden Almega Vårdföretagarna och Almega Tjänsteföretagen, för våra skolor, med flera olika fackförbund.