hHVB, Stödboende

Egen regi
SoL 7.1.3
Vuxna
32

Stödboende i Gråbo

Mogårdens stödboende vänder sig till dig som är mellan 35 och 65 år med missbruksproblematik. Vi tar också emot dig som har missbruks- eller beroendeproblem i kombination med en psykisk funktionsnedsättning. Mogården arbetar med diagnoser som ADHD/ADD, bipolaritet, depression, ångest, psykos, schizofreni och tvångssyndrom. På grund av de risker som är förenade med GHB och Spice tar vi inte emot personer med vare sig ett pågående eller tidigare sådant missbruk.

Vi tror starkt på att du som individ både har ansvar för, och förmåga att, påverka din egen livsföring. Om du vill ha en förändring, erbjuder Mogården förutsättningarna. Tillsammans med din kontaktman skrivs en genomförandeplan, där du är delaktig för de mål du vill nå.

Med vårt stöd ska du som bor hos oss klara av att hantera din dagliga livsföring och dina vardagliga göromål som till exempel städning och tvätt. Vi stöttar dig i kontakten med sjukvård, myndigheter och ditt övriga nätverk. En gång i veckan anordnas inköpstransport, för dem som inte kan gå själva, eller behöver hjälp med varorna.

Sysselsättning

Tillsammans med de andra på boendet deltar du i olika vardagssysslor. Det kan vara allt från att vara med i kökets sysslor, Trädgårdsgruppens plantodling och trädgårdens skötsel, Praktiska gruppen som tar hand om olika göromål eller Träffpunkternas fika som skapar trivsel och samvaro, genom bakning och annat. Vi har medarbetare som har MI-, Drogmotivatör- eller psykiatrisk utbildning.

Mogården erbjuder även fiske, skogsvistelser, användning av vårt träningskök, promenader, DVD, boule och olika sällskapsspel såväl inne som ute, biljard samt teckning och målning. Vi har också ett enkelt gym.

En gång i månaden anordnar Mogården, kostnadsfritt, en utflykt. Det kan vara till ett museum, en mässa, ett uppträdande eller någon annan aktivitet som knyter an till social träning och gemenskap.

På våra veckomöten får du ta del av viktig information men också framföra önskemål, funderingar eller kritik.

Mat och måltider

Vi serverar tidig morgonfika, frukost, lunch, middag, mellanmål och kvällsfika Alla måltider äts gemensamt. Maten kommer färdiglagad men kompletteras med egna såser salladsbuffé, och tillbehör, hembakat bröd samt efterrätt på helgerna.

Vid högtider lagar vi vår egen mat, grillar eller lyfter fram säsongens mat.

Stäng
Visa hela beskrivningen

Mer information om Mogården

Fysisk miljö och faciliteter

Mogården ligger rofyllt i närheten av sjön Mjörn i Lerums kommun. Du bor i ett eget rum på 16 till 20 kvadratmeter. Vissa rum är utrustade med toalett, dusch och handfat. Bor du i ett rum som saknar dessa faciliteter har du tillgång till dem i korridoren. Alla rum har TV. Rummen är fullt möblerade. Mogården har tre dagrum med TV. Det gemensamma utrymmet Vinterträdgården finns TV-spel (Wii), DVD, biljardbord, sällskapsspel och är möblerat för såväl samkväm som möten. Våra gemensamma uteplatser är naturliga samlingspunkter när vädret tillåter. På vår innergård finns en inbyggd uteplats med blommor, solstolar och utemöbler. Rökytan är överbyggd med tak och har stolar. För dig som eventuellt behöver trygghetslarm, så är vissa rum utrustade med det.

Kommunikationer, service och miljö

Gråbo centrum ligger inom promenadavstånd (cirka sex till 12 minuter). Därifrån tar resan in till Centralstationen i Göteborg 30 minuter med Orange Express. I Gråbo centrum finns livsmedelsbutiker, restaurang, konditori, apotek, vårdcentral, fotvård, frisör, brevlådor, spelombud, med mera. Mogården har naturen inpå knuten samt bad- och fiskesjön Mjörn, som ligger ca en kilometer bort.

Thai: ca 900 meter

Pizza: 600 meter

Pizza med á la carte: 350 meter

Kiosk med gatukök och restaurang: 300 meter

Om medarbetarna

Mogårdens personal består av cirka 15 medarbetare (alla anställningsformer). De har utbildning, erfarenhet och kunskap för att arbeta med målgruppen. Boendestödjarna är antingen undersköterska med psykiatrisk inriktning, drogmotivatör eller har annan likvärdig utbildning. Samtliga har medicindelegering. Vår verksamhetschef är utbildad sjuksköterska. Samtliga medarbetare talar svenska men vissa med bakgrund från andra länder talar, bland annat, även bosniska, finska och kroatiska.

Via vår egen utbildningsorganisation Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.

Kollektivavtal är tecknade genom arbetsgivarförbundet Almega Tjänsteföretagen med flera olika fackförbund.