Visa alla bilder

hHem för viss annan heldygnsvård

Egen regi
SoL 7.1.3
Vuxna
32
30-70 år

Viss annan heldygnsvård i Gråbo

Mogården är ett korttidsboende för dig med drog- och missbruksproblematik. Vi har 32 platser för män och kvinnor mellan 30-70 år. Hos oss får du tillsyn och stöttning i din ADL (allmän daglig livsföring) och dina kontakter. Vi arbetar efter tydliga rutiner och har nolltolerans mot hot och våld.

Du får en kontaktperson och tillsammans med denne upprättar du en genomförandeplan utifrån dina behov och ditt behov av stöd. Sedan görs en planering där även din handläggare medverkar. Vårdplaneringar och uppföljning görs kontinuerligt.

Vi är inte ett behandlingshem men arbetar med motiverande samtal och förhållningssätt. All personal är utbildade i MI-metoden. Hos oss arbetar även en drog- och arbetsterapeut som leder grupper men även enskilda samtal.

På Mogården äter vi alla måltider tillsammans. Två gånger om dagen har vi frivilliga gemensamma aktiviteter. En gång i veckan anordnas inköpstransport, för dem som inte kan gå själva, eller behöver hjälp med varorna.

Sysselsättning

Mogården erbjuder även fiske, skogsvistelser, användning av vårt träningskök, promenader, DVD, boule och olika sällskapsspel såväl inne som ute, biljard samt teckning och målning. Vi har också ett enkelt gym. En gång i månaden anordnar Mogården, kostnadsfritt en utflykt.

Mat och måltider

Vi serverar tidig morgonfika, frukost, lunch, middag, mellanmål och kvällsfika Vi äter alla måltider gemensamt. Maten kommer färdiglagad men kompletteras med egna såser salladsbuffé, och tillbehör, hembakat bröd samt efterrätt på helgerna.

Vid högtider lagar vi vår egen mat, grillar eller lyfter fram säsongens mat. På vår innegård har vi en grillplats där vi ibland har mysiga grillkvällar.

Stäng
Visa hela beskrivningen

Mer information om Mogården

Mogården ligger rofyllt i närheten av sjön Mjörn i Lerums kommun. Du bor i ett eget rum på 16 till 20 kvadratmeter. Vissa rum är utrustade med toalett, dusch och handfat. Bor du i ett rum som saknar dessa faciliteter har du tillgång till dem i korridoren. Alla rum har TV. Rummen är möblerade. Mogården har tre dagrum med TV. I det gemensamma utrymmet Vinterträdgården finns TV-spel (Wii), DVD, biljardbord, sällskapsspel och här är möblerat för såväl samkväm som möten.

Våra gemensamma uteplatser är naturliga samlingspunkter när vädret tillåter. På vår innergård finns en inbyggd uteplats med blommor, solstolar och utemöbler. Rökytan är överbyggd med tak och har stolar.

Kommunikationer, service och miljö

Gråbo centrum ligger inom promenadavstånd (cirka sex till 12 minuter). Därifrån tar resan in till Centralstationen i Göteborg 30 minuter med Blå Express. I Gråbo centrum finns livsmedelsbutiker, restaurang, konditori, apotek, vårdcentral, fotvård, frisör, brevlådor, spelombud, med mera. Mogården har naturen inpå knuten samt bad och fiskesjön Mjörn, som ligger ca en kilometer bort.

Thai: ca 900 meter, Sushi, Thai och Pizza: 600 meter, Pizza med á la carte: 350 meter Kiosk med gatukök och restaurang: 300 meter.

I Nytida arbetar vi efter en gemensam pedagogik och med en samsyn kring grundläggande arbets- och förhållningssätt. Vi kallar det Nytidas ramverk för pedagogik. Det består av fem begrepp, eller pusselbitar: tillgänglighet, bemötande, motivation, samarbete och helhetssyn.Vi sätter ihop dessa pusselbitar så att det passar den enskilde personen. Det kallar vi personlig pedagogik.

Läs mer om Nytidas ramverk för pedagogik

Mogårdens personal består av cirka 15 medarbetare (alla anställningsformer). De har utbildning, erfarenhet och kunskap för att arbeta med målgruppen. Boendestödjarna är antingen undersköterska med psykiatrisk inriktning, drogmotivatör eller har annan likvärdig utbildning. Samtliga har medicindelegering. Vår verksamhetschef är utbildad sjuksköterska. Samtliga medarbetare talar svenska men vissa med bakgrund från andra länder talar, bland annat, även bosniska, danska, finska, polska och kroatiska. Vi har sjuksköterska på plats dagtid och jour-sjuksköterska att tillgå via telefon övriga tider.

Via vår egen utbildningsorganisation Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.

Kollektivavtal är tecknade genom arbetsgivarförbundet Almega Tjänsteföretagen med flera olika fackförbund.