hKorttidsboende, LSS-fritids

Egen regi
LSS 9§6, LSS 9§7
Barn & Unga
Autism
6

Korttidsboende/LSS-fritids i Täby

Lyckan fritids- och korttidshem vänder sig till barn och ungdomar med autism eller autismliknande tillstånd.

Vårt mål är att erbjuda boende och aktiviteter i en förutsägbar och trygg miljö där du kan utvecklas i din egen takt. Det gör vi genom att ta hänsyn till dina behov och ta vara på dina intressen och starka sidor. Hos oss ska du känna att vi som arbetar här lyssnar på och respekterar dig, och att du får vara med och bestämma hur du vill ha det. Samtidigt som vi naturligtvis anpassar oss efter familjens önskemål. På boendet finns personal på plats dygnet runt, året om.

Aktiviteter

Aktiviteterna på Lyckan ska stötta dig i din personliga utveckling. Till din hjälp får du bland annat datorer med handikappanpassade tangentbord och dataprogram speciellt gjorda för unga med autism. När vi inte sitter vid datorn kan vi leka, pyssla, måla, hoppa på studsmattan eller ge oss iväg för att bada, besöka museum, bibliotek eller lekplatser, och mycket annat. Eftersom Lyckan ligger med naturen inpå knuten kan vi enkelt ge oss iväg på en promenad eller joggingtur.

Varje sommar flyttar vi ut verksamheten från Lyckan. Vi hyr en kollogård i Upplandsområdet som Lyckan har tillgång till under en sommarvecka.

Fritids

På fritids får du hjälp att planera och komma igång med aktiviteter. Det kan handla om allt från att lyssna på musik, spela spel, leka eller laga mellanmål, till att arbeta vid datorn eller surfplattan. Med den egna bussen kan vi också lätt anordna aktiviteter även utanför Lyckan. Till fritidsverksamheten kommer man efter skoldagens slut och kan stanna fram till klockan 18.00. Under lov och studiedagar håller fritids öppet 07.00-18.00.

Stäng
Visa hela beskrivningen

Mer information om Lyckan

Du bor i ett eget rum på korttidsboendet. Lyckan ligger naturnära i Täby Kyrkby med gångavstånd till centrum där det finns bland annat livsmedelsbutik, konditori, apotek och bibliotek. I centrum kan man också ta buss till Täby centrum och till Danderyd med anknytande tunnelbana och Roslagsbanan.

I Nytida arbetar vi efter en gemensam pedagogik och med en samsyn kring grundläggande arbets- och förhållningssätt. Vi kallar det Nytidas ramverk för pedagogik. Det består av fem begrepp, eller pusselbitar: tillgänglighet, bemötande, motivation, samarbete och helhetssyn.Vi sätter ihop dessa pusselbitar så att det passar den enskilde personen. Det kallar vi personlig pedagogik.

Läs mer om Nytidas ramverk för pedagogik

Våra medarbetare har erfarenhet och kunskap för att arbeta med målgruppen. De har relevant utbildning inom social omsorg i form av till exempel omvårdnadsprogram, KY-utbildning inom social omsorg eller socionomutbildning.

Via vår egen utbildningsorganisation Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.

Kollektivavtal är tecknade genom arbetsgivarförbundet Almega Tjänsteföretagen med flera olika fackförbund.