Backen

hFritids, Korttidsboende, LSS-fritids
Täby, Stockholm
1 av 13 bilder
Alla bilder

Om verksamheten

Backen är ett fritids- och korttidshem enligt LSS som vänder sig till barn och ungdomar med Aspergers syndrom och högfungerande autism.

Vi anpassar verksamheten efter dina behov, starka sidor och intressen. Målsättningen för oss är att ge omsorg samt att vara tydliga och engagerade. Vi tror på uppmuntran, lek och gemenskap och också på struktur och gränser.

Vi ger dig möjlighet att utvecklas i din egen takt. Tillsammans gör vi upp en genomförandeplan som styr vårt arbete och vilket stöd just du behöver och vad du och vi ska uppnå tillsammans.

På boendet ska du känna dig trygg och här finns personal på plats dygnet runt, året om. När man känner sig trygg blir det också lättare att ta nya steg i sin utveckling.

Aktiviteter

Vi erbjuder fysiska aktiviteter som bollsport, bad och olika uteaktiviteter samt möjlighet till pyssel och spel. Vi varvar fritidsaktiviteter med social träning. Vi lagar också ofta mat och bakar tillsammans, en trivsam sysselsättning som tränar koncentrationen, socialt samspel och samarbete med andra. Vi ger oss också iväg i vår egen buss för att gå på museum och bio eller för att ha kul på trampolinpark eller köra gokart.

En gång varje vinter och sommar erbjuder vi utflyttad verksamhet. På vintern åker vi till fjällen och på sommaren hyr vi en kollo-gård med möjlighet till aktiviteter i närområdet.

Fritidshem

Backens fritids är som vanliga fritidshem men med en mindre grupp. Här får du hjälp att planera och komma igång med fritidsaktiviteter. Det kan handla om allt från att spela innebandy, spela spel, leka eller laga mellanmål, till att göra läxor eller arbeta vid datorn. Med egna bussen kan vi också lätt anordna aktiviteter även utanför Backen. Fritidsverksamheten är öppen från skolans slut fram till klockan 18.00 samt klockan 07.00-18.00 på lov och studiedagar.

Fysisk miljö

Backen ligger i en stor villa i Täby Kyrkby. På övervåningen finns vårt korttidshem, där du bor i ett eget rum, och på nedervåningen ligger aktivitetsrum och en mindre gymnastiksal. Till huset hör en stor trädgård med gungor och gräsytor för uteaktiviteter.

På gångavstånd ligger Täby Kyrkbys centrum med livsmedelsbutik, konditori, apotek, restaurang, bibliotek samt Roslagsbanan och busshållplats.

Om medarbetarna

Våra medarbetare har erfarenhet och kunskap för att arbeta med målgruppen. De har relevant utbildning inom social omsorg i form av till exempel omvårdnadsprogram, KY-utbildning inom social omsorg eller socionomutbildning.

Via vår egen utbildningsverksamhet Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel utbildningar inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.

Så är det att bo på ett korttidsboende

Visa hela beskrivningen

Lyssna