Visa alla bilder

hServiceboende

Egen regi
1
LSS 9§9
Vuxna
Autism
8

Dallotsen, LSS-boende för dig som är 18-45 år i hjärtat av Dalarna, med integrerad daglig verksamhet.

Dallotsen är en servicebostad med daglig verksamhet inom LSS som vänder sig till dig med någon diagnos inom autismspektrum. Vi anpassar stöd individuellt även om dina behov är stora. Ibland kan utformningen av verksamheten som servicebostad (mer avskilt än gruppbostad) vara det en person är behov av trots att personen behöver mycket stöd och närhet till personal. Det ger möjligheter att skapa långsiktig och varaktig självständighet.

Hos oss kombinerar du ett tryggt boende med daglig verksamhet och en meningsfull fritid. På Dallotsen hjälper vi dig med enkel och tydlig struktur.

Du får två stödpersoner som bland annat stöttar dig i kontakterna med omvärlden. De ser också till att din vardag blir strukturerad och förutsägbar, till exempel genom att välja ut lämpliga hjälpmedel. Tillsammans tar ni fram en genomförandeplan som hjälper dig att nå dina personliga mål. Det kan handla om att till exempel öka din självkänsla. Eller att skapa verktyg och rutiner som bidrar till att du själv kan organisera och planera din tillvaro.

Daglig verksamhet

Vi anpassar den dagliga verksamheten efter dina förmågor och intressen. Vi har en verkstad där det finns möjlighet att snickra, måla och liknande. Det finns även två kaniner i verksamheten som du gärna får pyssla med.

På Dallotsen har du också möjlighet att arbeta i vår trädgård där vi bland annat har ett växthus. Om du vill kan du ha en egen odlingslott utanför ditt hus. Genom vårt samarbete med Friluftsfrämjandet kan du även prova på och utveckla arbetsuppgifter som hör till naturen.

Dallotsen samarbetar med Komvux på Mockfjärdsskolan. Där kan du komplettera dina betyg på såväl grundskole- som gymnasienivå.

Fritid och måltider

En meningsfull fritid är en viktig del av tiden på Dallotsen. Hos oss får du ägna dig åt fysiska aktiviteter som intresserar dig antingen tillsammans med andra eller på egen hand. Det kan till exempel vara sport av olika slag, simning, fotboll, gym eller utflykter i naturen. Eftersom Dallotsen finns i en bygd med ett rikt kulturliv besöker vi ofta olika intressanta evenemang.

Frukost, lunch, middag och mellanmål serveras varje dag gemensamt om du önskar. Vi satsar på näringsriktig kost och goda matvanor. Vi ser många fördelar med att äta måltiderna tillsammans i samlingshuset. Det bidrar till gemenskap och motverkar isolering. Men du kan också äta i din lägenhet om du önskar. Om du vill handla och laga mat själv, får du stöd av oss för att klara det. Speciella helger och högtider lagar vi traditionsenliga måltider.

Stäng
Visa hela beskrivningen

Mer information om Dallotsen

Du bor i en handikappanpassad lägenhet på cirka 47 kvadratmeter med öppen planlösning. Lägenheten ligger i markplan. I Dallotsens samlingshus finns matsal, hobby- och TV-rum. I trädgården finns trädgårdsmöbler och möjlighet att grilla.

I Nytida arbetar vi efter en gemensam pedagogik och med en samsyn kring grundläggande arbets- och förhållningssätt. Vi kallar det Nytidas ramverk för pedagogik. Det består av fem begrepp, eller pusselbitar: tillgänglighet, bemötande, motivation, samarbete och helhetssyn.Vi sätter ihop dessa pusselbitar så att det passar den enskilde personen. Det kallar vi personlig pedagogik.

Läs mer om Nytidas ramverk för pedagogik

På Dallotsen finns cirka 25 medarbetare (alla anställningsformer). Våra medarbetare har erfarenhet och kunskap för att arbeta med målgruppen. De har relevant utbildning inom social omsorg i form av till exempel omvårdnadsprogram, KY-utbildning inom social omsorg eller socionomutbildning. Hälso- och sjukvård: vi har läkare och sjuksköterska knutna till oss och tar vid behov in samtalsterapeuter.

Via vår egen utbildningsorganisation Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.

Kollektivavtal är tecknade genom arbetsgivarförbundet Almega Tjänsteföretagen med flera olika fackförbund.