hBoendestöd, Gruppbostad, Serviceboende, Öppenvård

Egen regi
1
LSS 9§9
Vuxna
Aspergers, Autism, Intellektuell funktionsnedsättning, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, Psykosociala problem, Tvångssyndrom
8

Åkervägen är en servicebostad med åtta platser om vänder sig till vuxna med autism, autismliknande tillstånd eller intellektuell funktionsnedsättning som behöver stöd i sin vardag.

Stäng
Visa hela beskrivningen

Mer information om Åkervägen

Åkervägens serviceboende är beläget i det lilla samhället Urshult i Tingsryd kommun. Enheten erbjuder boende i form av trapphusmodell, och de åtta lägenheterna som Trehörna ansvarar för är belägna på Åkervägen 2A och 2B. I trappuppgång A finns det totalt fem lägenheter och även en gemensamhetslägenhet som alla boende har tillgång till. I trappuppgång B har vi tre lägenheter. Inom gångavstånd från enheten, cirka två kilometer bort, kan vi även erbjuda daglig verksamhet i olika former. Lägenheterna är belägna på olika våningsplan med trappor emellan, det finns ingen hiss i husen. Det finns gemensam tvättstuga för alla lägenheter som är belägen i källaren.

I Nytida arbetar vi efter en gemensam pedagogik och med en samsyn kring grundläggande arbets- och förhållningssätt. Vi kallar det Nytidas ramverk för pedagogik. Det består av fem begrepp, eller pusselbitar: tillgänglighet, bemötande, motivation, samarbete och helhetssyn.Vi sätter ihop dessa pusselbitar så att det passar den enskilde personen. Det kallar vi personlig pedagogik.

Läs mer om Nytidas ramverk för pedagogik

På Åkervägen finns det totalt nio ordinarie boendestödjare som arbetar med den dagliga omsorgen för våra boende. En av dem arbetar också som gruppchef på boendet. En ansvarig sjuksköterska är kopplad till enheten och det finns även tillgång till sjukgymnast och arbetsterapeut för de boende på Åkervägen. Boendestödjarna på Åkervägen besitter en bred kunskap för att arbeta med vår målgrupp, och de har relevant utbildning för att hantera sina uppdrag mot våra boende på allra bästa sätt.

Via vår egen utbildningsorganisation Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.

Kollektivavtal är tecknade genom arbetsgivarförbundet Almega Tjänsteföretagen med flera olika fackförbund.