Sedan ett år tillbaka har Dorina Larsson en anställning där hon arbetar med administration på den ideella organisationen Djurskyddet. Därmed har hon motbevisat dem som trodde att hon inte skulle kunna få ett jobb. Hjälp och stöd på vägen hit har Dorina fått av hunden Vixey och Nytidas dagliga verksamhet med jobbinriktning.

Dorina har Aspergers syndrom, ADD och lider också av psykisk ohälsa. Hennes funktionsnedsättning gör att hon tycker det är det svårt att passa in i sociala sammanhang.

– Jag har svårt att förstå sociala koder eller till exempel ironi, som jag tolkar bokstavligt, förklarar Dorina.

Hennes resa mot en anställning startade för nästan tio år sedan, 2012, då hon började i daglig verksamhet. Inledningsvis handlade det mest om att komma upp ur sängen och ut ur lägenheten, men så småningom ville Dorina testa att göra praktik.

Jobbinriktade dagliga verksamheter på Nytida

De jobbinriktade dagliga verksamheterna startade runt 2013 av dåvarande Resursteamet, som nu är Nytida.

– Vi märkte att många som var hos oss ville ha ett arbete. Därför startade vi några dagliga verksamheter som fokuserade på praktik och jobb, berättar Jon Svensson, coach på Nytida Spånga jobb.

Det blev naturligt för Dorina att flytta med till en sådan verksamhet. Där jobbar man strukturerat och långsiktigt utifrån en stegvis modell, som kallas Jobbtrappan, för att hitta praktikplatser som senare kan leda till en anställning.

Under åren har Dorina provat på flera olika praktikplatser, ibland någon månad, ibland under mer än ett år. Detta har gett henne möjlighet att samla på sig erfarenheter och förstå vilken typ av jobb som skulle kunna passa.

– Från början trodde jag absolut inte att jag skulle vilja jobba på kontor med administration. Jag tyckte det verkade tråkigt. Men efter hand upptäckte jag att jag är bra på detaljer och ordning och reda och att administration är roligt, säger Dorina.

Hunden Vixey är ett stort stöd

För tre år sedan kom assistanshunden Vixey, en gul jaktlabrador, in i Dorinas liv och mycket förändrades. Dorina har alltid tyckt om djur, som barn hade hon marsvin, kaniner och häst. Men Vixey är något annat. Tränad att vara ett stöd och en hjälp för Dorina betyder hon så mycket.

– Hon väcker mig på morgonen och hämtar medicinen. Hon larmar om jag är på väg att få en ångestattack. Vixey är ett stöd när jag ska handla eller åka tunnelbana och är med och stöttar mig om jag äter ute på restaurang. Vixey är en spärr när jag inte vill vara för nära andra människor, förklarar Dorina.

Tack vare Vixey har Dorina blivit lugnare, mår psykiskt bättre och märker att hon både vågar och kan mer. För ett år sedan tog hon körkort och klarade både teorin och uppkörningen på första försöket.

– Jag trodde att han skämtade när han sa att jag hade fått körkortet, berättar Dorina.

Redo för en anställning

Med Vixey vid sin sida var Dorina nu redo för en ny praktik och på sikt en anställning. Tillsammans med Nytidas coacher skrev hon cv och brev till företag och organisationer för att hitta en plats där hon kunde ha med sig Vixey. Ett positivt svar kom från den ideella organisationen Djurskyddet, som verkar för att stärka lagstiftningen som rör djurens rätt. Eter ett års praktik erbjöds hon en anställning och jobbar nu deltid tre dagar i veckan.

– Det betyder mycket för mig att tjäna egna pengar, men och också att ha motbevisat alla läkare jag har träffat som sagt att jag aldrig skulle kunna få ett jobb.

På Djurskyddet har Vixey sällskap av flera andra hundar och Dorina trivs.

– Jag har varit en i gänget från första början och jag känner att jag gör nytta, säger hon.

Dorinas tips till dig som söker jobb

  • Ge det tid och stressa inte med någonting
  • Var ärlig med vad du kan, säg inte att du kan något bara för att det låter bra
  • Praktisera gärna länge så att du vet vad du vill och var du kommer att trivas

Vill du veta mer? Kontakta

Jobb och praktik

Johanna Command – verksamhetschef
Lyssna