Tvångssyndrom och tvångstankar

Den som har tvångssyndrom har oftast både tvångstankar och tvångshandlingar. Tvångssyndrom kallas också OCD, obsessive-compulsive disorder.

Vanliga tvångstankar börjar ofta ”tänk om”, till exempel ”tänk om det börjar brinna” eller ”tänk om jag blir sjuk”. Tvångshandlingar kan vara att till exempel tvätta händerna väldigt ofta eller att flera gånger kontrollera att spisen är avstängd eller att dörren är låst.

Det är vanligt att flera olika tvångstankar/handlingar förekommer och förmågan att inse det orimliga i tvånget varierar mellan individer. Ofta finns en samsjuklighet med andra ångesttillstånd, personlighetsavvikelser och depression.

Vanligt vid tvångssyndrom är att

  • ha ett starkt kontrollbehov och en vilja att det ska kännas helt rätt när man utför vardagliga sysslor eller rutinsaker,
  • ägna upp till en timme varje dag åt tvångshandlingar och uppleva att de stör vardagen,
  • känna ångest när man inte utför sina tvångshandlingar,
  • skämmas över sina tankar och sitt beteende och försöka att dölja dem för andra.

Ibland kan avslappning och övningar i mindfulness eller fysisk aktivitet hjälpa mot tvångstankar och tvångshandlingar. Tvångssyndrom kan behandlas med läkemedel, psykoterapi eller en kombination av båda. Kognitiv beteendeterapi, KBT, brukar fungera bra mot tvångssyndrom.

(Källa: 1177 Vårdguiden)

Läs mer om Nytidas olika tjänster

Lyssna