Nyheter

Nytida fick besök från Sydkorea

Delegationen i en musikstudio

Tre parlamentsledamöter från Sydkorea besökte ett gruppboende i Sollentuna och en daglig verksamhet i Spånga för att studera hur svenska systemet kring LSS fungerar. Besöket gjorde stort intryck på de tre gästerna.

En delegation från Sydkorea har besökt Nytida för att lära sig mer om hur LSS-systemet fungerar i Sverige. Delegationen bestod, förutom av tjänstepersoner, av parlamentsledamöterna Younsuk Choi, Jeongbog Moon och Sunwoo Kang. Det innebar representation från socialutskottet, hälso- och välfärdsutskottet och utbildningsutskottet. En av ledamöterna har en dotter som har funktionsnedsättning. Hon blev mycket berörd när de besökte den dagliga verksamheten Spånga Nord, då sydkoreanska systemet inte motsvarar den kvaliteten.

Först besöktes gruppbostaden Bagarbyvägen i Sollentuna. Delegationen fick höra hur gruppbostaden fungerar och också besöka en tom lägenhet och efter godkännande av den boende, också titta på en möblerad lägenhet. De hade en mängd frågor kring de boendes integritet och gemensamhetsutrymmen och ställde en hel del frågor om hur man matchade de boende så de funkar tillsammans. Uppgiften att de boende betalar sin egen hyra för lägenheterna väckte uppmärksamhet bland ledamöterna.

Dagliga verksamheten Spånga Nord imponerade stort och arbetstagarna tyckte det var väldigt kul och blev imponerade av att representanter från sydkoreanska ”riksdagen” besökte deras verksamhet. Ett par arbetstagare kom också fram och hälsade och Kalle från verksamheten gladde dem genom att göra ”high five” med ledamöterna. En rundvandring imponerade med de kreativa inslagen som musik, konst etc. Därefter skedde en presentation om LSS-lagen kring finansiering, beslut om LSS och en frågestund innan besöket var över.

Klicka för att läsa mer om Spånga Nord

Klicka för att läsa mer om Bagarbyvägen

Lyssna