Nyheter

Nya gruppbostäder i Värmland – välj lugn på landet eller puls i stan

En person framför ett hus som håller på att byggas

Nu satsar Nytida i Värmland, med inte mindre än fyra nya gruppbostäder de kommande två åren.

Två beräknas stå klara i början av april 2020, Rosen i Säffle och Klockargården i Väse i Karlstads kommun. Båda är LSS-boenden för vuxna och får sex platser vardera. 2021 tillkommer ytterligare två LSS-boenden i Karlstad. Dessutom finns planer på en daglig verksamhet i stan.

Daniel Simonsson blir verksamhetschef för Rosen i Säffle. Han är sedan tidigare chef även för Kullens gruppbostad i Nysäter i Säffle kommun och ett stödboende för unga i Kil.

Rosen i centrala Säffle

– Det är bra att ha flera verksamheter nära varandra, det underlättar samverkan. Vi får till exempel större chans att kunna behålla duktiga vikarier om vi kan erbjuda ytterligare jobbmöjligheter, säger Daniel.

Rosen ligger i ett lugnt och grönt villaområde i centrala Säffle. Det är bekvämt gångavstånd till centrum med matbutiker, restauranger och annan service. Rosen började byggas i september 2019 och när vi besöker byggarbetsplatsen i början av oktober är en av tre moduler på plats. Lägenheterna är fördelade med tre stycken på varje sida av byggnaden med personalutrymmen och gemensamma lokaler där emellan. Varje boende får en egen modern och fräsch lägenhet, med stöd från kompetenta medarbetare dygnet runt.

– Även om vi inte påbörjat aktiv rekrytering ännu, har vi redan fått in flera intresseanmälningar om att jobba hos oss. Det känns bra inför uppstarten. Just nu pratar vi också med kommunerna i området, kartlägger det exakta behovet av LSS-boende och vilken typ av stöd de enskilda personerna behöver. Kommunernas behov är en av faktorerna som styr vilken inriktning Rosen ska få och i förlängningen hur vi ska lägga upp det dagliga arbetet, förklarar Daniel Simonsson.

Klockargården i lantliga Väse

Väse kyrka ligger ett gammalt nedlagt sågverk med flera charmiga äldre byggnader och knotiga äppelträd på gården. En välskött skog med fina vandringsstigar omger den lugna platsen. Här byggs gruppbostaden Klockargården, där Calle Egeman blir verksamhetschef. Han är sedan många år chef för Kanalgatans serviceboende i centrala Karlstad och ser nu fram emot att få öppna en enhet även i lantligare miljö.

Ett stenkast från Väse kyrka ligger ett gammalt nedlagt sågverk med flera charmiga äldre byggnader och knotiga äppelträd på gården. En välskött skog med fina vandringsstigar omger den lugna platsen. Här byggs gruppbostaden Klockargården, där Calle Egeman blir verksamhetschef. Han är sedan många år chef för Kanalgatans serviceboende i centrala Karlstad och ser nu fram emot att få öppna en enhet även i lantligare miljö.

– Eftersom vi även planerar ytterligare två gruppbostäder som beräknas stå klara under 2021, i Östra Ve i Väse och i centrala Karlstad, så skapar vi goda samverkansmöjligheter i kommunen. Vi kan vara flexibla i bemanningen och genom att vi uppmuntrar redan befintliga medarbetare att söka till de nya enheterna kan vi införa vårt välfungerande arbetssätt och Nytidas koncept redan från start, säger Calle.

En av medarbetarna från Kanalgatan som planerar att söka till Klockargården är Rosie Werme. Vi får följa med när hon besöker bygget vid i Väse för första gången i början av oktober 2019. Det blir en positiv upplevelse som resulterar i många idéer om hur den fina gården kan användas.

– Det skulle vara jättekul att få vara med redan från start och planera verksamheten. Till exempel göra ordning de gamla husen, det kanske kan bli konstateljé eller fikastuga, funderar Rosie.

I planerna ingår också djur, om möjlighet finns att låna till exempel får, höns eller kaniner från lokala lantbrukare.

Calle Egeman räknar med att det inte ska bli några problem att rekrytera till de nya enheterna i Väse och Karlstad:

– Vi samverkar med en YH-utbildning till behandlingsassistent som finns i grannkommunen Forshaga. Bland annat tar vi emot praktikanter på Kanalgatan, vilket funkat väldigt bra och skapat intresse för att jobba hos oss. Redan nu har vi fått in ett tiotal spontana ansökningar om jobb på Klockargården och dessutom några förfrågningar från unga vuxna med behov av LSS-boende och intresse för djur och natur.

Lyssna