Nyheter

Midsommarfirande skapar nya traditioner

Ett par händer sätter ihop en blomsterkrans

Nytida Rånäs behandlingshem ligger tre mil från Norrtälje i Roslagsmiljö, som vackrast i juni när sommaren står för dörren. Just nu planeras för ett fint midsommarfirande trots att coronapandemin har ställt in både besök och permissioner.

Rånäs behandlingshem tar emot män och kvinnor som lider av psykisk ohälsa och missbruksproblematik. Behandlingstiden sträcker sig från tre månader till ett och ett halvt år och man arbetar med metoder som Återfallsprevention, KBT (Kognitiv beteendeterapi) och CRA (Community Reinforcement Approach).

Inga besök

Midsommar firas varje år på Rånäs behandlingshem tillsammans med Nytidas verksamheter Rånäs Lanternan och Rånäs boende. Anhöriga brukar bjudas in till den gemensamma lunchen och det ordnas trädgårdsförsäljning. I år är det som bekant annorlunda. Alla besök och alla permissioner är inställda sedan coronapandemin bröt ut i våras. Det är tufft och många saknar sina familjer. Sanna Gunnarsson, gruppchef på Rånäs behandlingshem, berättar att de försöker fokusera på sådant som ändå är positivt. Ofta återkommer man till att det är sommar och att man kan vara ute och promenera eller vara i trädgården.

Och när sommaren är som ljusast och vackrast infaller midsommarafton, men storhelger är ofta svåra för att de kan trigga igång missbruksbeteenden.

– Det kan också väcka jobbiga barndomsminnen för dem som kommer från destruktiva familjeförhållanden. Fest på midsommar kan ha inneburit mycket alkohol, bråk eller misshandel och föräldrar som blev för berusade, säger Sanna.

Fint firande även i år

På Rånäs behandlingshem planeras nu för ett midsommarfirande utan grannverksamheterna och anhöriga men med olika utomhusaktiviteter där alla ska kunna hitta något som passar just dem.

Midsommaraftonen inleds med bad i en insjö för dem som vill. Därefter serveras sillunch. På eftermiddagen blir det en kubbturnering som följs av grillmiddag och tipspromenad på kvällen.

– Förhoppningsvis ska alla känna att det blir ett fint firande även i år. Vi vill också kunna visa att det går att skapa nya traditioner kring midsommar och andra helger som inte urartar i ett alkoholmissbruk, säger Sanna.

Lyssna