Nu stundar avslutningstider i Nytidas skolor. Men på Kung Saga gymnasiesärskola har man först hunnit bjuda på sin årliga föreställning. Här berättar vi om förberedelserna för det som i år blev en musikal.

Kung Saga ligger vid Telefonplan och har estetisk inriktning. Det estetiska är ett viktigt inslag i nästan alla ämnen för att konkretisera undervisningen och det blir ett sätt att avdramatisera lärandet och att lära med hela kroppen, berättar Ulrika Stöllman och Jonas Malm som är lärare på skolan.

Föreställning varje vår

Varje vår sedan skolan startade 2012 har Kung Saga gjort en föreställning. Arbetet startar direkt efter jullovet med det man kallar kreativa stugor, där eleverna i små grupper får ge sina bidrag till vad föreställningen ska innehålla. De skriver eller ritar vad de vill göra. Det kan vara stort och smått, allt från konfetti på scenen till att de vill dansa eller sjunga.

I år blev det en musikal. Sång och dans är för övrigt en del av skolans nisch. Ulrika är en av lärarna som utifrån elevernas idéer skrivit ihop musikalen och eleverna på det nationella programmet har skapat karaktärerna, men ändringar och revideringar sker vart efter som arbetet pågår.

– Det är en viktig del i elevdemokratin att alla får vara med och säga sin mening, säger Jonas.

High School-temat var viktigt för eleverna, men de har också behövt hjälp att konkretisera vad en musikal är med stöd av bilder, tal och rollspel, till exempel att man ska sjunga sin repliker. Alla bidrar. Den som inte vill stå på scenen kan göra en film eller jobba med scenografi och rekvisita. I ett rum arbetas det bland annat med att bygga ett rymdskepp och göra vackra vingar i vitt och rosa. Också skolans lärare och övriga medarbetare är med både på scen och runt om produktionen.

– Många av dem som jobbar här har estetiska kompetenser, vår bildlärare gör till exempel fantastisk scenografi. Vi har väldigt roligt på jobbet och hoppas att det smittar av sig till eleverna, säger Ulrika.

 

Rymdkatt har hamnat på jorden

Tillbaka till repetitionen i samlingssalen där solen flödar in genom de stora fönstren. Scenen som repeteras handlar om rymdkatten Starnight vars rymdskepp har störtat vid Kings Story High School och som skolans olika coola gäng slåss om.

Danssteg övas in under ledning av Anna, en av elevassistenterna som själv är dansare. En grupp väntar på den upphöjda scenen längst fram i salen, en annan står nedanför medan tjejerna som är cheerleaders övar in sina danssteg, först utan musik. De går in två och två, står i en ring runt rymdkatten och klappar sedan händerna mot varandra. Och igen, nu med musik.

– Jättebra, peppar Ulrika och applåderar.

Så är det dags att dra igenom hela scenen med rymdkatten som slits iväg av de olika grupperingarna som dansar till olika musikstilar, elever och personal tillsammans.

– Alla vi som jobbar här behövs för att trycka på med glädje och engagemang. Vi hjälper eleverna att orka hålla fast vid sitt engagemang. Därför är vi också med i föreställningen, säger Jonas som spelar Danny och leder gänget som med cigaretter i mungiporna stegar in till tonerna av Grease.

Premiär!

Två veckor senare är det dags för premiär. Nu är allt på plats, teaterljus, scenkläder, smink, film, rekvisita och teaterrök. Och inte minst en förväntansfull publik som jublar och klappar med i dans- och musiknumren. Viktigast av allt förstås de fantastiska eleverna och skolpersonalen som tillsammans levererar en magisk föreställning där alla de coola gängen slutligen blir sams och samarbetar för att tillsammans hjälpa rymdkatten Starnight att återvända hem.

Läs mer om Kung Saga
Gymnasiesärskola, LSS-fritids
Kung Saga Gymnasium
Kung Saga Gymnasium är den lilla skolan för dig som gillar musik, teater, dans och bild. Tycker ...
Hägersten, Stockholm
Detaljer
Hittade inget
Här finns våra övriga skolor
Grundskola, Öppenvård
Blichers friskola
Vi erbjuder integrerad skola och öppenvård för ungdomar i årskurserna ...
Teckomatorp, Skåne
Detaljer
Grundsärskola, Gymnasiesärskola, LSS-fritids
Haga VIP
Söker du gymnasiesärskola för elever med autismspektrumstörning och problemskapande beteende i ...
Solna, Stockholm
Detaljer
Fritids, Grundsärskola, Gymnasiesärskola
Hyddans grundsärskola
Hyddans grundsärskola och gymnasiesärskola, vänder sig till barn med utvecklingsstörning samt ...
Taberg, Jönköping
Detaljer
Fritids, Förskola, Grundsärskola, LSS-fritids
Järva VIP
Söker du förskola eller grundsärskola för barn med autismspektrumtillstånd och ...
Sollentuna, Stockholm
Detaljer
Grundskola
Kalmar Centrumskola
Kalmar Centrumskola är en grundskola i centrala Kalmar som vänder sig till dig som går i någon ...
Kalmar
Detaljer
Fritids, Grundsärskola, LSS-fritids
Marcusskolan
Marcusskolan i Spånga är en F-10 grundsärskola som vänder sig till elever med autism eller ...
Spånga, Stockholm
Detaljer
Fritids, Grundskola
Mellansjö skola
Med en miljö och en pedagogik som anpassats till dig som är elev hos oss, vill vi ge dig ...
Täby, Stockholm
Detaljer
Grundskola
Nytorpsskolan
Nytorpsskolan är en grundskola med årskurserna 1-9. Skolan vänder sig till elever med diagnoser ...
Täby, Stockholm
Detaljer
Fritids, Grundsärskola, Gymnasiesärskola
Solhaga grundsär- och gymnasiesärskola
Solhaga grundsärskola och gymnasiesärskola vänder sig till elever med autism eller ...
Lödöse, Västra Götaland
Detaljer
Grundskola
Tasava skola
Tasava skola är en fristående grundskola (årskurs 7-9) för elever som behöver extra mycket ...
Stockholm
Detaljer
Hittade inget