Nyheter

Från strulig tonåring till egen företagare

Elias

För tiotalet år sedan var Elias Jonsson en strulig tonårskille med koncentrationssvårigheter som struntade i skolan. Idag är han i uppstarten av sitt eget företag och har hus, sambo och en liten dotter. Nytidas ungdomsboende och IMAS på Älvstrandsgymnasiet i Hagfors blev vägen till ett självständigt och meningsfullt liv.

Vi träffar Elias i hans verkstad i värmländska Hagfors. Tillsammans med en kompis driver han Jonsson’s Bilvårdscenter, än så länge i anslutning till en etablerad bilverkstad, men planen är att företaget ska bli helt självständigt så småningom.

– Vi erbjuder all slags bilvård, exempelvis lackförsegling, lackbehandling, tvätt, städ och sanering. Målet är att bli nummer ett inom bilvård i regionen, förklarar Elias och visar runt i den rena och prydliga verkstaden.

Struntade i skolan

Elias minns inte riktigt när hans svårigheter började, men de handlade framförallt om skolan. Han hade svårt att koncentrera sig, vilket ledde till frustration och vredesutbrott. Till slut struntade han i skolan och satt mest hemma hos sin mamma i Örebro.

Vändningen kom 2011 när Anders Alamaa från Tutemo-Tranebergs ungdomsboende kom på besök hem till Elias och hans mamma.

– Det var första gången någon på allvar frågade vad jag behövde för hjälp och jag berättade att det var främst med skolan. På sommaren flyttade jag till Tutemovägen i Hagfors och fick en egen lägenhet. Där fanns personal som kunde ge stöd dygnet runt och jag upplevde en snabb förändring. Jag blev intresserad av inredning, ville ha det snyggt och städat i min lägenhet och jag lärde mig laga mat, berättar Elias.

Vid höstterminens start började Elias på IMAS på Älvstrandsgymnasiet. Nytidas ungdomsboenden i Hagfors har ett unikt, framgångsrikt och nära samarbete med Älvstrandsgymnasiet för att stötta ungdomar inom autismspektrat till ett självständigt liv och en gymnasieexamen.

– På IMAS och Tutemo fick jag den hjälp som behövdes för att klara skolan. Jag pluggade upp mina grundskolebetyg och fick hjälp och stöd att slutföra gymnasiet.

Ett stöd som Elias fick på Tutemo var motivation i form av små ”morötter”. Medarbetarna tog bland annat fasta på hans intresse för inredning.

– Om jag klarade vissa mål så fick jag en belöning. Till exempel att åka till IKEA och köpa en ny soffa. Det motiverade mig att göra framsteg, säger Elias.

Utslussningslägenhet och praktikplats

Efter hand fick han flytta till en större utslussningslägenhet och klara allt mer av sitt dagliga liv på egen hand. Han fick en praktikplats på en bilvårdsfirma, under förutsättning att han tog körkort, vilket han snabbt klarade av. Nu menade hans hemkommun Örebro att han kunde stå på egna ben och ville avsluta Nytidas insats.

– Jag stod inför valet att flytta hem till Örebro eller bli kvar i Hagfors. Eftersom jag då träffat min nuvarande sambo, valde jag Hagfors. Jag fick fast jobb där jag varit praktikant och jobbade där i flera år innan jag startade eget, säger Elias.

När familjen utökades med en liten dotter, valde Elias och hans sambo att flytta från lägenhet till villa. Samtidigt strävar han på med sitt nystartade företag. Elias hade en tuff start i livet, men fick hjälp och stöd att hitta sina egna resurser och intressen genom Nytida. Nu står han på egna ben inför framtiden.

Här finns Nytidas verksamheter med träningsboende (LSS barn- och ungdomsboende) och skolsamarbete

Lyssna